Čolaku potvrdio: Tači ima plan kako da oformi Vojsku

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio da je u toku sprovođenje plana o transfomaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

12:42

Čolaku potvrdio: Tači ima plan kako da oformi Vojsku
Screenshot

Transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova pripremila je Kancelarija kosovskog predsednika Hašima Tačija, a prema rečima Čolakua u narednim nedeljama rad na tome biće intenziviran.

"Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će ozbiljni napori kosovskih institucija da se ubede srpski poslanici, dati uspeha, rekao je Čolaku za prištinsku Kohu.

Čolaku je poručio da će u toj inicijativi oni biti ozbiljni, pragmatični i spremni da odgovore na racionalne zahteve političkih predstavnika kosovskih Srba u zamenu za njihovu podršku za formiranje kosovske vojske kroz ustavne amnadmane.

Ukoliko Srbi, međutim, nastave da blokiraju sprovođenje tog proseca kroz ustavne amandmane kosovski predsednik Hašim Tači će u roku od tri meseca ponovo podneti skupštini nacrt zakona o transformaciji Kosovoskih bezbednosnih snaga u vojsku, piše Koha, a prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Čolaku je objasnio da je zakonska inicijativa prekinuta kako bi se pružila, kako je rekao, poslednja šansa svim zaintersovanim stranama, a posebno Srbima na Kosovu, da učestvuju u tom procesu, u nadi da će se srpski poslanici složiti da glasaju za formiranje kosovske vojske kroz ustavne amandmane.

Transformaciju KSB u vojsku Tači je zatražio u martu ove godine, ali su se tome usrotivili predstavnici medjunarodne zajednice i NATO, koji podržavaju tu transformacijus tim da ona mora biti sprovedena sa izemnama ustava i nakon široke javne rasprave sa svim manjinskih zajednicama na KiM.

Ptišinski list Koha ditore ranije je objavio da Tači ima rezervni plan ukoliko ga srpski poslanici stopiraju u nameri da oformi vojsku Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: