Šarčević će moći da poništava diplome?

Skupštinski Odbor za obrazovanje usvojio je Predlog zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 20.09.2017.

10:20

Šarčević će moći da poništava diplome?
Tanjug

Kako pišu Večernje novosti, do usvajanja predloga je došlo uz mnogobrojne primedbe opozicije.

“Ministar prosvete Mladen Šarčević izložio je novine koje donose novi sistemski zakoni, pa će tako na univerzitetima moći da predaju stručnjaci iz privrede, biće uvedeni kratki studijski programi, postojaće pogodnosti za studije uz rad.. Jedna od novina biće i to što će ministar moći da poništava diplome ukoliko za to postoji osnov, a fakultet ili visoka škola su odbili da to urade“, navodi beogradski list.

Najviše primedaba izneo je Boško Obradović (Dveri), tvrdeći da predloženi propisi svu vlast u obrazovanju stavljaju u ruke jednog čoveka - ministra.

"On je prokomentarisao i da kadrovi iz privatnog obrazovanja kroje prosvetnu politiku. Njegov prezimenjak Žarko Obradović (SPS) podržao je zakon, komentarišući, iako je bio ministar prosvete pet godina, da mnoge stvari nisu dobre i da ih treba menjati. Dok je opozicija kritikovala to što Predlog zakona o visokom obrazovanju previše vlasti daje ministru, tj. Vladi, predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić tvrdi sasvim suprotno - da najveći uticaj imaju veliki univerziteti i KONUS. Trn u njegovom oku posebno je Univerzitet u Beogradu“, dodaje se.

Oštrije za bahato ponašanje

Ministar prosvete izjavio danas da novi sistemski zakoni u obrazovanju, koji su ušli u skupštinu, predviđaju strože sankcije za bahato ponašanje u školi. To će se, kako je rekao Mladen Šarčević, odnositi i na nastavnike, učenike, ali i roditelje, ističući da je to početak značajnih promena u školskom sistemu.

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je juče dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji će danas biti pred poslanicima.

"Sistemski zakoni ulaze u skupštinu i tu se insistira na povećanoij bezbedosti i odgovornosti svih učesnika u prosveti i mnogo strožije će se sankcionisati bahato ponašanje nastavnika, učenika i roditelja", rekao je Šarčević novinarima.

On je naglasio da je preventiva svakako bolja varijanta od kažnjavanja i da se radi i na tome. Ministar prosvete je rekao donošenje tih zakona početak rešavanja nagomilanih problema iz prošlosti, ali da ne treba očekivati čuda da će sve biti rešeno za godinu dana.

"Mislim da jeste to ozbiljan početak da se neke stvari reše. Postoji spremnost i ministarstva i društva da se uhvatimo sa tim u koštac, da bi imali bolje rezulate učenja i ovaj zakon pravi iskorak u tom pogledu", naglasio je Šarčević.

Dodaje da ima mnogo novina u zakonu, na primer, društveno odgovran rad važi i za učenike i za nastavnike, jer mnoge evropske zemlje to primenjuju. "Često pitaju - šta ako neko napravi prekšaj, a nema da plati, sve imamo meru i za to", dodao je Šarčević.

Ministar policije Nebojša Stefanović je na pitanje ko će da kaže "taj i taj roditelj ili učenik će biti kažnjen", kazao da još ne zna konkretne detalje, ali da je do sada uvek sud bio taj koji je izricao meru društveno korisnog rada i svih prekršaja, osim u slučajevima gde dođe do sporazumnog priznanja krivice.

Šarčević je na isto pitanje rekao da škole ne izriču mere, ali da jesu neko ko sugeriše i pokreće postupke. "Škole će morati da pokrenu te postupke i da traže od nadležnih, a to znači i saradnju sa Ministarstvom za rad i očekivanje da će izmeniti neke zakone i propise", naveo je ministar prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: