Ustaška "čestitka" iz 1968. i Ante Pavelić širom Sarajeva

Plakati sa ustaškim porukama u ponedeljak uveče izlepljeni su širom sarajevskog naselja Dobrinja, javlja portal “Kliks”.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

10:12

Ustaška
Ante Paveliæ i Muslini. Foto: GettyImages

Pamfleti na kojima ima nacističkih simbola, kao i simbola Nezavisne države Hrvatske, uz oznaku Ustaškog pokreta i proustaški tekst postavljeni su delu Dobrinja koji građani zovu C5.

Kako se navodi, građani su pozvali policiju i odlučili da samoinicijativno uklone pamflete kako bi neprimeren sadržaj što pre nestao sa ulica.

"Mi smo to našli i skidali. Komšije su pozvale policiju da prijave uznemiravanje. Zalepljeno je na nekoliko haustora, bandera i zakačeno na brisače od auta", navode građani Sarajeva za “Kliks”.

Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo je potvrdio slučaj dodavši da je u toku policijski uviđaj.

Na plakatima se veliča nacizam, ustaštvo i poglavar NDH Ante Pavelić, a tekst je sažetak "čestitke" iz 1968. godine, objavljene na dan godišnjice osnivanja NDH koju potpisuje ustaški komandant i zločinac Vjekoslav Luburić.

Test na plakatima se završava ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Luburić je između ostalog bio komandant u logoru Jasenovac u kojem je likvidirano oko 100.000 ljudi, među kojima najviše Srba, Roma i Jevreja.

Među ubijenima bilo je između od 5.000 do 12.000 Hrvata i Bošnjaka, ističe sarajevski portal.

Nakon rata Luburić je uspeo da pobegne u Španiju, gde je i ubijen 1969. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: