LSV: Građani moraju, a crkva ne mora da plaća porez?

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je nepravedno da građani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva i dalje javno odbija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

18:51

LSV: Građani moraju, a crkva ne mora da plaća porez?

U saopštenju LSV, koje je potpisao generalni sektretar Bojan Kostreš, poziva se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da prilikom najavljenog popisa nepokretnosti u četrdeset lokalnih samouprava sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i tu imovinu.

Više je nego nepravedeno, navodi se, da se građanima obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Iz LSV pitaju da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za građane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika.

Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi posebno skrećemo pažnju i na detalj da crkva nije u sistemu PDV, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: