MKD: Ko i pod kojim uslovima može da naredi prisluškivanje

Nakon što su zaposleni srpske ambasade u Skoplju povučeni, kriza u odnosima Beograda i Makedonije se dodatno produbila optužbama o prisluškivanju diplomata.

Izvor: B92, Meta.mk

Sreda, 23.08.2017.

12:44

MKD: Ko i pod kojim uslovima može da naredi prisluškivanje
Foto: Thinkstock

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da makedonska vlada nije prisluškivala srpske institucije i zvaničnike, a makedonski mediji danas se bave samom procedurom prisluškivanja stranih diplomata.

Makedonska novinska agencija Meta navodi da se prisluškivanje stranih diplomata vrši po Zakonu o nadzoru komunikacija, a na zahtev ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane uz odobrenje sudije Vrhovnog suda.

U makedonskom Zakonu o praćenju komunikacije uslovi i procedura prisluškivanja obuhvaćeni su u dva člana, dodaje Meta.

Jedan se odnosi na počinioce krivičnog dela, a drugi na uslove i procedure za presretanje komunikacija u cilju zaštite bezbednosti i odbrane zemlje, pod kojim se najverovatnije može podrazumevati eventualno "zakonsko" presretanje komunikacija predstavnika drugih zemalja, navodi se.

U tom slučaju, prema članu 29. Zakona, sud može da naredi praćenje komunikacija kada postoji osnovana sumnja da se priprema zločin protiv države, protiv oružanih snaga države ili protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

"Osim u slučajevima iz stava 1. ovog člana, sud može da naredi praćenje komunikacija u slučajevima kada se priprema, podstiče, organizuje ili učestvuje u oružanom napadu na Republiku Makedoniju ili u slučaju onemogućavanja njenog sistema bezbednosti da obavlja svoje funkcije, a kada na drugi način nije moguće obezbediti podatke za takve aktivnosti ili ako je njihovo obezbeđivanje povezano sa velikim teškoćama da se spreči krivično delo, oružani napad ili onesposobljavanje bezbednosnih sistema", navodi se u članu 29. makedonskog zakona.

Zahtev za donošenje naredbe za prisluškivanje izdaje ministar unutrašnjih poslova ili ministar odbrane ili lice koje su oni ovlastili.

Zahtev se zatim dostavlja javnom tužiocu, a on ga potom predaje sudiji Vrhovnog suda koji daje nalog za prisluškivanje.

Sudija može dozvoliti presretanje komunikacija ne duže od šest meseci
, objašnjava se.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju, izneo informaciju o ofanzivnom obaveštajnom delovanju i naveo da su nadležni organi pružili jasne dokaze o tome. Takođe, rekao je da je potrebno pripremiti ljude na zaštitu prijateljstva Srba i Makedonaca, da postojeće okruženje u Skoplju "do pre nekoliko meseci nije bilo poznato", kao i da se čeka na novi pokušaj ulaska Kosova u Unesko i na to "šta će da kažu Podgorica, Skoplje i mnogi drugi".

Predsednik je rekao da postoji i "različito delovanje i mešanje nekih drugih sila" i da tu nije mislio na Rusiju.

Šef diplomatije Ivica Dačić takođe je rekao da postoje dokazi o ofanzivnom obaveštajnom delovanju i o mešanju stranog faktora.

Pročitajte još:

Zaev pred razgovor s Vučićem sve negirao

Dačić: Poruka Makedoniji - Znamo šta ste dogovarali

Grčka zabrinuta, "Srbija besna zbog odnosa MKD i Kosova" "Samo jedna zemlja je mogla da se umeša u sukob SRB-MKD"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: