"Opasna teza da Srbi podmeću požare u HR"

Teza da Srbi podmeću požare u Hrvatskoj je opasna, kaže šef zastupnika SDSS-a u hrvatskom Saboru Boris Milošević i poručuje da piroman nema nacionalnost.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

17:00

Foto: Thinkstock

Posle brojnih požara koji su juče buknuli u zadarskoj županiji, na Fejsbuk stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji", pojavila se objava o uzrocima požara, a hrvatski mediji navode da se na društvenim mrežama za te požare često krive Srbi.

''Nažalost, ovog leta imamo puno požara, pogotovo u Dalmaciji i jedan deo medija stalno traži krivce'', rekao je Tanjugu Milošević.

On podseća i da gore sela gde Srbi žive, te da se i oni evakuišu.

''Kako su pogođeni Hrvati, tako su pogođeni i Srbi koji tamo žive'', zaključio je Milošević.

Dodaje da su jutros uhapšena neka lica za podmetanje požara kod Kistanja, a da su, izgleda, među njima i Srbi.

Podatak da su među uhapšenima i Srbi se ističe i u naslovima što je, kako kaže Milošević, vrlo opasno.

Prema njegovim rečima, dok se policijska istraga ne završi i utvrdi jesu li oni stvarno podmetali požar i kakva im je bila namera nije dobro da se na takav način ističe nacionalnost.

''Kroz jedan deo medija proizilazi stalno ta tvrdnja da zapravo Srbi podmeću požare. Kao zastupnik mogu osuditi takve napise'', rekao je Milošević i dodao da osuđuje svakog ko podmeće požare, jer piroman nema nacionalnost.

Ističe i da bi voleo kada bi se otkrili svi podmetači požara i da se počinioci procesuiraju i najstrože kazne.

''Ne tražim nikakvo razumevanje za njih, jer ne treba imati za njih razumevanja" rekao je Milošević koji je još jednom ukazao na opasnost trdnje da Srbi pale, odnosno, podmeću požare.

U objavi "Malo o požarima" piše da postoji mnogo različitih uzroka požara, ali da nije zanimljivo ako je uzrok udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni pikavac iz automobila i slično, već se najviše čuje "Podmetnuto".

"Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća, jer neki nikako da shvate da se leti ne pali roštiljčić u prirodi, može biti da neko vari u svom dvorištu pa iskrica odleti (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni da viču - 'To su oni što mrze sve hrvatsko' ", piše u objavi.

Administrator profila dalje navodi da ako i jeste ljudski faktor, u Hrvatskoj živi najviše Hrvata, a onda manje ostalih, ali se opet čuje "Oni".

"Oni mogu biti Romi, Česi, Italijani, muslimani i oni drugi. Pogađate što se viče? - 'Srbi, naravno'. I ko sad može izaći na kraj sa takvom masovnom histerijom? Pa ljudi moji, koji vam je?", navodi se u objavi.

Kako se navodi, ovog leta je bilo više od 200 požara i za svega 10-ak se zna ko ih je potpalio.

Inače, policija u Kninu privela je nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa požarima na tom području Šibensko-kninske županije, objavio je portal "ŠibenikIN", pozivajući se na policijske izvore.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je medijima rekao da je zbog izazivanja požara kod Kistanja uhapšeno sedam osoba.

Uhapšene je policiji prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a reč je o petorici maloletnika i jednom 18.godišnjaku, navodi Index.hr.

Kako precizira, četvorica su iz obližnjeg sela Radica Donjih, a ostala dvojica državljani Srbije, njihovi rođaci koji leti dolaze u selo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: