Knin: Nema gužve, ustaških pokliča, ni "zvezda" / VIDEO

Za sve hrvatske zvaničnike prisutne u Kninu Hrvatska je izvojevala poslednju pobedničku bitku nad “velikosrpskim režimom Slobodana Miloševića”.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2017.

11:57

Knin: Nema gužve, ustaških pokliča, ni
Tanjug

Oni su to ocenili na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 22. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

Akciju Oluja, u kojoj je 250.000 Srba proterana, a oko 1.500 njih ubijeno ili zauvek nestalo, je “veličanstvena akcija” i “kruna svih bitaka”.

U Kninu se danas slavi “hrvatska žrtva” za odbranu i nezavisnost Hrvatske.

Ono sto je uočjivo je da ove godine u Kninu ima značajno manje ljudi u odnosu na prethodne godine, a svečano obeležavanje je praktično svedeno samo na Kninsku tvrđavu, gde su i predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, sa ministrima.

Nemaju, međutim, svi zvaničnici isti stav ili ga ne žele reći kada je reč o odavanju počastu srpskim žrtvama, što će se dogoditi sutra nedaleko od Knina.

Nema preveliike gužve ni na Kninskoj tvrđavi. Nisu prisutni bivši premijer Zoran Milanović, ali ni njegov politički protivnik Tomislav Karamarko, koji je morao da se povuče za čelne pozicije sada vladajuće HDZ, javio je izveštač Tanjuga.

Obeležavanje godišnjice Oluje u Kninu ove godine protiče bez zvižduka, gužve i ustaških pokliča.

Hrvatska predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, dočekani su aplauzima na Kninskoj tvrđavi.

Svečanost je svedena na Kninsku tvrđavu gde je podignuta zastava i odakle su puštena dva bela golub kao “simbol mira i zajedništva”, a ispaljeni su i plotuni.

Potom su nebom preletali novonabavljeni helikopteri.

U sinoćnjem obraćanju na prijemu povodom Dana pobede na Kninskoj tvrđavi predsednica I vrhovni komandant hrvatskih oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je Oluja bila “najveća I najažnija pobeda u novijoj hrvatsoj istoriji”.

"Na komandu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana Hrvatska vojska je povedena u najveću I najvažniju pobedu naše novije istorije, Oluju, koja je odnela pred sobom agresorske snove o Velikoj Srbiji i donela mir i slobodu Hrvatskoj, ali i BiH te doprinela slamanju velikosrpske politike, postizanju međunarodnog Dejtonskog sporazuma i okončanju rata", rekla je Grabar Kitarović.

Po njenim rečima, iako je Oluja slomila vojnu snagu agresora i najavila skori završetak ratnih operacija, "borba za slobodu Hrvatske njome nije dovršena" I bilo je potrebno strpljenje i mudrost predsednika Tuđmana za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, a "posebno za odbranu istine o Domovinskom ratu".

"Neki od vas, posebino generali Gotovina i Markač, u toj su bici podneli veliku žrtvu za Hrvatsku, a konačnom oslobađajućom presudom njima dvojici svetu je pokazana istina o Domovinskom ratu i Oluji", istakla je Grabar Kitarović.

Naglasila je da je zbog mladih naraštaja potrebno isticati da su Oluja i druge pobede u Domovinskom ratu izvojevane vlastitim snagama te "uzornim vođenjem prema međunarodnim pravilima ratovanja čime mogu poslužiti za primer etički vođenog oružanog sukoba".

Istaklal jei da se vojno-policijska operacija Oluja proučava "na najvišim školama naših najbližih saveznika kao izvrsno planirana te politički i vojno odlično vođene najveće vojne operacije na području Evrope nakon Drugog svetskog rata".

"Stoga, ne samo zbog vojne pobede, nego i zbog načina na koji je ostvarena, smemo i treba se ponositi svojom državom," rekla je predsednica Grabar Kitarović završavajući svoj govor na Kninskoj tvrđavi porukom "Hrvatskoj domovini uvek verni".

Prethodno je ministar odbrane Damir Krstičević, koji je bio ratni komandant 4. gardijske brigade i učesnik Oluje, istakao da je Kninske tvrđava simbol hrvatske slobode.

"Naša operacija Oluja za nas je uvek, danas i za sve buduće generacije simbol vojnog uspeha i junaštva. Ona je kruna svih pobeda u Domovinskom ratu," istakao je Krstičević.

"Hrvatska više nikad ne sme biti razoružana," poručio je Krstičević. Rekao je da veruje u uspostavljanje sistema domovinske sigurnosti na osnovu kojeg Hrvatska "u svakom trenutku može čvrsto i snažno reagovati na bilo kakvu ugroženost ili rizik”, kazao je on.

Rekao je i kako hrvatske oružane snage razvijaju nove sposobnosti I da će se te sposobnosti po prvi puta videti na današnjoj svečnoasti kada će iznad Kninske tvrđave svečano preletati novonabavljeni helikopteri koji su, kako je rekao, "mali ali vrlo moćni".

Najavio je da će 2020. godine, kada bude obeležavanje 25. godišnjica Oluje i kada Hrvatska bude predsedavajuća Evropske unije, prva dva vojna aviona, čija nabavka se planira, naći na nebu u rukama hrvatskih ilota, kao I da će 2021. godine nabaviti šest, a 2022. godine još četiri.

"To je nama potrebno i to je naš odnos prema budućim generacijama", poručio je Krstičević.

Ministar branitelja Tomo Medved je istakao da je Oluja "zaglavni kamen moderne hrvatske države".

Prema njegovim rečima, na današnji dan hrvatska istorija ispisana je zlatopisom jer je toga dana slomljena “jugokomunistička i srpska agresija i oslobođena okupirana hrvatska područja".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo da je Oluja bila "politički legitimna i vojno opravdana akcija oslobađanja hrvatske teritorije.

Rekao je da je u Domovinskom ratu poginuo 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, a 3.600 ih je ranjeno, dok ih je 27 proglašeno nestalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: