Sud za zločine OVK još nije podneo prve optužnice

Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na čijem je čelu američki tužilac Dejvid Švendiman, još nije podnelo prve optužnice Sudu za ratne zločine OVK.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

13:40

Sud za zločine OVK još nije podneo prve optužnice
Thinkstock

"Specijalizovano tužilaštvo još nikoga nije optužilo", precizirano je za Tanjug u tom tužilaštvu, a prema dredbama Pravilnika, čak i po podnošenju optužnica neće biti dozvoljeno objavljivanje njenih detalja, niti imena optuženih, sve dok sudija za prethodni postupak ne potvrdi optužnicu.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima, Specijalizovani tužilac podnosi optužnicu sa oznakom "poverljivo i ex parte" sudiji za prethodni postupak kojeg određuje predsednik Specijalizovanih veća.

Zadatak sudije za prethodni postupak je da prouči optužnicu i sve propratne materijale. On može da zahteva od specijalizovanog tužioca dopunu dokaza, preispitivanje optužnice, smanjenje broja optužbi ili sužavanje njihovog opsega, a nakon toga može da je odbaci u celosti ili da je potvrdi.

U izuzetnim okolnostima, sudija za prethodni postupak može da iz bezbednosnih razloga - da bi sprečio bekstvo optuženog ili predupredio svako drugo remećenje postupka ili socijalne nemire, da izda nalog za "privremeno neobelodanjivanje optužnice u javnosti do daljeg" - ako za to specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, predviđa procedura Specijalizovanih veća.

U svim drugim slučajevima, Pravilnik propisuje da se optužnica obelodanjuje javnosti, uz eventualno redigovanje po potrebi, a najkasnije do početka suđenja, odnosno, kako kaže Pravilnik, do prvog stupanja optuženog pred sud.

Nakon potvrđivanja nekih ili svih optužbi u optužnici sekretar specijalizovanih veća je taj koji uručuje optuženom overenu kopiju optužnice zajedno sa prevodom optužnice na jezik koji optuženi razume i govori.

Po potrebi, za uručenje optužnice biće angažovana i policija, a na zahtev specijalizovanog tužioca, biće preduzete i sve druge mere koje su neophodne.

Odbrana takođe može da se obrati sudiji za prethodni postupak preliminarnim podnescima kojima osporava nadležnost Specijalizovanih veća, tvrdi da optužnica sadrži nedostatke u formi i traži razdvajanje optužnica.

Nakon odluke o ovim prigovorima odbrane zakazajuje se suđenje pred sudskim većem.

Što se tiče pritvorske jedinice za buduće optužene pred ovim sudom, njeno formiranje je u toku, a za njeno administriranje i upravljanje takođe će biti odgovoran sekretar Specijalizovanih veća, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Inače, ovaj sud je biti nadležan za procesuiranje međunarodnih krivičnih dela u vezi sa Izveštajem nekadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija iz 2011. godine, zatim za krivična dela ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti koja su počinjena izmedju 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koja su započeta ili u potpunosti počinjena na teritoriji Kosova, napomenuli su u Specilizovanim većima Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: