Djordjević na komemoraciji na Oplencu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predvodio na Oplencu komemorativnu ceremoniju 200. godišnjice smrti vožda Đorđa Petrovića.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

14:49

Djordjević na komemoraciji na Oplencu
Tanjug, arhiva

Nakon polaganja venaca kraj sarkofaga vožda Karađorđa, ministar Zoran Đorđević se obratio prisutnima i podsetio da je na današnji dan, pre dva veka, ubijen "čovek koji je dao ogroman doprinos da teška vremena pozne turske vladavine odu u istoriju."

On je rekao da je Karađorđe bio i ostao sinonim za narodnog vođu, velikog borca, idol i inspiracija generacijama koje su došle posle njega, i da je sanjao snove o ponosnoj i slobodnoj Srbiji.

Đorđević je rekao da se istorijski datumi obeležavaju i da se tradicija neguje „kako bismo se sećali onih bez kojih država koju danas imamo ne bi mogla biti stvorena“ i podsetio da je Karađorđe bio više od vojskovođe, začetnik srpske državne uprave u vremenu kad su se osnivali sudovi, pošte, vojska i škole.

Ministar Đorđević je obraćanje zaključio rečima da „uprkos tome što je Karađorđe ubijen, niko nije nikad uspeo da ubije našu odlučnost da živimo u slobodnoj državi Srbiji“, saopšteno je iz tog resora.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vožda Karadjordja vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, kao i udruženja gradjana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: