"Poslovnik o radu skupštine Čačka je protivustavan"

Odbornička grupa Nove Srbije u Čačku navodi da je Poslovnik o radu lokalnog parlamenta, koji je usvojen na poslednjoj sednici, "protivustavan i protivzakonit".

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

00:52

Naveli su i da je to potvrdio i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti.

"Pre dva dana, postupajući po zahtevu opozicije, Poverenik je uputio dopis u kome se kaže da je odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti utvrđeno da obrada podataka o ličnosti nije dozvoljena ako fizičko lice nije dalo pristanak, odnosno ako se vrši bez zakonskih ovlašćenja", rekla je odbornica NS Daliborka Nestorović na konferenciji za novinare.

Odbornici opozicionih stranaka zatražili su od Poverenika za informacije od javnog značaja mišljenje o članu 121 novog Poslovnika o radu Skupštine Čačka, kojim je predviđeno da podnosilac zahteva za učešće građana u radu sednice Skupštine dostavi lično ime, adresu i JMBG.

Šef odborničke grupe NS Vladica Gavrilović zatražio je od vladajuće većine koju predvodi Srpska napredna stranka da poništi Poslovnik o radu i da pozove opoziciju na razgovore.

"Ukoliko lokalna vlast ne uvaži naše zahteve sledeći pravni korak je žalba Ustavnom sudu", rekao je Gavrilović.

Novi Poslovnik o radu Skupštine usvojen je na poslednjoj sednici koja je trajala nekoliko dana i koju su obeležili brojni incidenti, prekidanje sednica od po nekoliko sati, krađa kablova od mikrofona, lomljenje mikrofona, seljenje odbornika iz jedne salu u drugu, kazne udaljenja sa sednice, postavljanje dve govornice i prisustvo skupštinskog obezbeđenja i policije.

Opozicione stranke su bile protiv usvajanja novog Poslovnika ocenjujući da je "nezakonit i restriktivan", da ukida glas opozcije i javnost u radu Skupštine, dok vladajuća većina tvrdi da će omogućiti efikasniji rad Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: