SAD u ruskom centru u Nišu: Čemu diplomatski status?

Predstavnici Ambasade SAD posetili su Ruski humanitarni centar u Nišu, saopšteno je iz Ambasade SAD u Beogradu za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: B92

Subota, 15.07.2017.

09:28

SAD u ruskom centru u Nišu: Čemu diplomatski status?
Foto: Tanjug / Dimitrije Nikoliæ

"Predstavnici Ambasade SAD su tokom posete bili informisani o sadašnjim aktivnostima centra i u tim aktivnostima predstavnici Ambasade SAD nisu videli ništa što bi ukazivalo na potrebu da Centar dobije diplomatski status", navodi se u saopštenju dostavljenom RSE.

"Uporni zahtevi za status nepovredivosti osoblja i prostorija Centra samo izazivaju sumnju u dugoročne namere vezane za taj objekat", dodaju oni.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu saopštio je 13. jula da je pomoćnik vojnog atašea Ambasade SAD u Srbiji Hajrum Garvin razgovarao sa kodirektorom centra Vjačeslavom Vlasenkom i službenicima koji tu rade.

"Na sastanku je bilo reči o značajnom doprinosu Centra u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda u Srbiji i drugim državama u regionu, o pružanju hitne humanitarne pomoći, povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije", navodi se u saopštenju i dodaje da je poseta američkog zvaničnika dokaz "apsolutne transparentnosti rada", niškog centra.

Dodaje se i da je "saopštenje koje je Centar izdao nakon posete nije usaglašeno sa Ambasadom SAD, i ne odražava stavove SAD".

RSE podseća na nedavnu izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia da se SAD ne protive tome da Rusija pomaže u humanitarnim krizama i vanrednim situacijama, ali su sumnjičave prema Centru u Nišu.

Američki zvaničnik je u tom kontekstu rekao i da mu nije poznato da je humanitarnim radnicima na drugim mestima potreban diplomatski imunitet i da zbog upornih zahteva Rusije da njen Centar u Nišu dobije takav status smatra da Moskva ima druge namere s tim Centrom.

Hojt Ji je tada rekao da je glavno pitanje na koje još nije čuo dobro objašnjenje zašto Rusija želi da se njenom osoblju Centra u Nišu dodeli diplomatski status.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: