Novosti: Petoro u igri za Vučićevog naslednika

Petoro visokih funkcionera SNS nalazi se u uskom krugu onih koji bi mogli da zamene Aleksandra Vučića na čelu stranke, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Petak, 14.07.2017.

21:00

Novosti: Petoro u igri za Vučićevog naslednika
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je Vučić najavio, početkom 2019. će se povući sa čela partije.

Iako je dotad ostalo još dosta vremena, već se spekuliše o mogućem nasledniku, a prema informacijama "Večernjih novosti" trenutno su u igri - Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Miloš Vučević, Marko Đurić i Jorgovanka Tabaković.

Vučić je nedavno rekao da će, ubrzo nakon što SNS bude obeležio desetogodišnjicu postojanja, napustiti predsedničku funkciju u stranci, i na kongersu planiranom za januar 2019. predložiti naslednika. Kazao je da će to biti "osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i dalje pobeđivati na izborima" i dodao da očekuje da će njegov predlog tada dobiti većinu glasova na kongresu.

Kao neko ko bi mogao da bude Vučićev prvi pik, u političkim krugovima sve češće se pominje Selaković, koji je trenutno na fukciji generalnog sekretara predsednika Republike. Lider SNS je već nekoliko puta govorio o tome koliko ceni Selakovića, a da je spreman da se osloni na njega svedoči i to što ga je izabrao za najbližeg saradnika u predsedništvu, navodi list.

Visoko se "kotira" i ministar policije i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, koji se pokazao kao jedan od Vučićevih najodanijih saradnika u proteklom periodu. Osim toga što obavlja važne državne funkcije, u prilog mu ide i to što već vodi beogradske naprednjake, najveći i jedan od najznačajnijih partijskih odbora koji po broju članova prevazilazi mnoge stranke, pišu "Novosti".

Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću upravo su prepoznatljivost i snažna podrška koje ima u Vojvodini jedna od najjačih preporuka. On je trenutno potpredsednik SNS, a bio je i u najužem izboru za poziciju premijera, što govori o tome koliko ga Vučić ceni, dodaje se.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i Selaković, uz SNS je od samog osnivanja a od prošle godine je i potpredsednik stranke. Uživa veliko Vučićevo poverenje, posebno zato što je kao šef Kancelarije prihvatio "vruć krompir" i jednu od najzahtevnijih dužnosti, ističe list.

Bez šansi nije ni Jorgovanka Tabaković, koja je zbog pozicije guvernera NBS, zamrzla svoje funkcije u stranci. U prilog joj ide to što dolazi iz ekonomske sfere, a kao guvernerka uspela je da sačuva stabilnost dinara. Vučić i ona su politički saborci gotovo četvrt veka, još iz vremena početaka SRS, zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: