Dačić: EU je ovde popularnija nego u mnogim članicama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da Srbija zadržava spoljopolitički kurs - put ka EU kao i da se evropske integracije vode zbog rađana, a ne EU.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

11:17

Dačić: EU je ovde popularnija nego u mnogim članicama
Tanjug, arhiva

Dačić se video porukom uključio u otvaranje konferencije "Evropa u više brzina - zapadni Balkan u rikvercu", rekavši da nova vlada zadržava prioritete koje je imala do sada. "Ostajemo pri evropskom putu Srbije što ne znači samo pregovore o članstvu već i harmonizaciju društva sa vrednostima EU što je još važnije".

"Prioriteti Srbije će biti mir i stabilnost u regionu, redefinisanje odnosa sa velikim silama poput SAD i Velike Britanije, ali i održavanje odnosa sa Kinom i Rusijom. Prioriteti će biti i negovanje tradicionalbih prijateljstva koji su započeti u Pokretu nesvrstanih, dakle zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike", rekao je Dačić.

On je rekao da su zemlje zapadnog Balkana pod uticajem svih velikih izazova koji se dešavaju u svetu, poput Bregzita, izbora Trampa, krize EU.

"EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama članicama, mi i dalje vidimo EU kao najbolji način udruživanja, a ona je i stabilizirajući faktor za zemlje Balkana jer se ulazak u EU postavlja kao zajednički cilj", naveo je Dačić.

On je dodao da "Berlinski proces raduje, jer pokazuje da velike zemlje drže zapadni Balkan na svojoj agendi".

Dačić je rekao da je glavna reč na sastancima Berlinskog procesa povezivanje, ekonomsko, infrastrukturno, političko... "Mislim da treba da bude više političkog povezivanja kako bi rešili sukobe iz prošlosti i definisaki zajedničke interse i tako se Briselu pokazali kao jedinstveniji region", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija ima dosta primedbi na odnos EU prema procesu integracije, jer se "svaki naš korak meri u poglavlju 35 - dijalog sa Prištinom".

"Mislim da EU ne gleda pravedno i da se olako daju negativne ocene o Srbiji, dok se tolerišu oni koji doprinose stvaranju tenzija na Balkanu", naveo je Dačić dodavši da to ne menja evropski put Srbije. On je zaključio da Srbija želi da bude faktor bezbenosti u regionu, što će biti i politika nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: