NUNS i NDNV: Hitno utvrditi ko je pretio Mariji Vučić

NUNS i NDNV osudili su pretnju smrću upućenu s Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika "Cenzolovke" Mariji Vučić.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

23:26

NUNS i NDNV: Hitno utvrditi ko je pretio Mariji Vučić
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak

"Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam", navodi se u saopštenju.

Dva novinarska udruženja su podsetila da je ta novinarka pretnju smrću dobila preko Fejsbuka, pošto je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma "Albanke su naše sestre".

"Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo", piše u pretnji na lažnom profilu Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce ili ateiste treba kažnjavati slanjem "pod mač".

Marija Vučić je u izjavi za pravnu službu NUNS-a navela da joj je preteća poruka upućena preko Fejsbuka u noći između prošlog petka i subote, samo nekoliko sati pošto je na sajtu Cenzolovke objavljen njen tekst "Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima".

"Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana, a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku, i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio", izjavila je Marija Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: