Šutanovac: Ako treba, sa Rusijom sporazum kao i sa NATO

Predsednik DS Dragan Šutanovac predlažio da se, ako je potrebno, sa Rusijom napravi sporazum kao SOFA sporazum sa NATO - da ruske trupe prolaze kroz Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

13:16

Šutanovac: Ako treba, sa Rusijom sporazum kao i sa NATO
Tanjug, arhiva

Šutanovac je u pisanoj izjavi naveo da bi sporazum identičan SOFA sporazumu sa NATO-om omogućio ruskim vojnicima iste mogućnosti za tranzit kroz Srbiju kao NATO vojnicima kada imaju opravdan razlog i dozvolu Vlade da u pratnji organa Srbije prođu preko teritorije Srbije.

On je rekao da ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upoređuje stvari koje nisu za poređenje, kao što je SOFA sporazum i potencijalni sporazum o posebnom statusu za ruski humanitarni centar u Nišu.

"Kada je već ruski centar u Nišu humanitarni, kao takav treba da ima status. Humanitarnom centru nije potrebno dodeljivati bilo kakav imunitet i samim tim ekstrateritorijalan status", naveo je Šutanovac.

Predsednik DS podsetio je da je SOFA sporazum s NATO-om potpisao ministar odbrane Nebojša Rodić 2014. godine u vreme mandata Ivice Dačića kao premijera i da ga je poslanička većina SNS-SPS i ratifikovala u Skupštini Srbije.

Sporazum o tranzitnim aranžmanima za snage KFOR na Kosovu i Metohiji u ime SCG potpisan je u vreme mandata njihovog koalicionog partnera Vuka Draškovića 2005. godine, a Vučićeva vlada je okončala proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO.

"Dačić se danas javno žali kako u svom mandatu nije donosio odluke za koje je po zakonu bio nadležan, ali pored toga i prebacuje odgovornost za svoj nikada započeti posao u MUP. Za razliku od Dačića, tokom mandata ministra odbrane, nisam zabavljao zvaničnike iz inostranstva već zajedno sa svojim timom sproveo najkompleksniju reformu jednog sistema u Srbiji koju ni danas ne osporava stručna javnost", rekao je Šutanovac.

On je kazao da je reforma sprovedena u izuzetno teškim uslovima, sa mnogo otpora, ali bez ijednog štrajka.

"U ministarstvu unutrašnjih poslova u vreme Dačićevog ministrovanja nije sprovedena reforma zbog čega su policajci, kao nikada pre, protestvovali sa transparentima na kojima su zahtevali 'iste uslove kao u vojsci'", kazao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: