"Dok se mi svađamo – nove izbeglice stižu u Evropu"

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u Pragu da zemlje Evropske unije ne treba da se svađaju oko izbegličkih kvota.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

17:01

Tanjug

On je istakao da članice EU treba da gledaju šta će učiniti da u narednim decenijama izrazito smanje priliv izbeglica a da Sredozemno more prestane da bude grobnica.

"Nije stvar u tome kakve imamo kvote i oko čega se svađamo, već šta ćemo uraditi u narednim decenijama da izrazito smanjimo kretanje izbeglica. Dok se mi u Evropi svađamo koliko ćemo da primimo izbeglica u Africi se pokreće sve više ljudi zato što imaju katastrofalne uslove", kazao je Gabrijel na konferenciji za novinare sa šefom češke diplomatije Lubomirom Zaoralekom.

Iako su se obojica naglasili da se oko relokacije, kvota i prihvatanja izbeglica nisu složili Gabrijel je priznao da sada bolje razume zašto je Češka jako suzdržana u prihvatanju izbeglica.

"Saznao sam puno u razgovoru sa Zaoralekom zašto Češka gleda na kvote skoro kao na zalaženje u njen suverenitet", kazao je Gabrijel.

Šef nemačke diplomatije kao nešto posebno ne vidi ni činjenicu da je Evropska komisija zbog neprihvatanja izbeglica i nacionalnih kvota u njihovoj evropskoj relokaciji pokrenula protiv Češke, Poljske i Mađarske postupak zbog kršenja evropske legislative.

"Sa sličnim postupkom zbog kršenja evropskih pravila bila je često suočena i Nemačka. Nekada smo pobedili, često smo bili poraženi. Nije ništa posebno da nacionalna država dospe u sukob sa EK zbog kršenja ugovora", kazao je Gabrijel.

Lubomir Zaoralek odbio je danas optužbe češkog predsednika Miloša Zemana povodom izbegličkih kvota da deljeni evropski suverenitet liči iako nije isto na takozvani ograničeni suverenitet sovjetskih satelita u vreme Leonida Brežnjeva.

"Ne sećam se da je to rekao. Kada bi to zaista neko rekao, hipotetički to je apsolutna besmislica i morao bih to da odbijem. Poređenje (EU) sa Varšavskim paktom je besmisleno i oko toga se u ovoj zemlji valjda svi slažu", rekao je Zaoralek.

Gabrijel je upozorio da bi političari i u jako oštrim političkim debatama trebalo da izbegavaju da koriste takva poređenja.

Predsednik Češke Miloš Zeman ove sedmice prevazišao je po oštrom jeziku i uvredama neistomišljenika po kojima je inače poznat i samog sebe i na Žofinskom forumu je izjavio da nalazi izvesne sličnosti, iako to nije istovetno između deljenja suvereniteta u EU i teze ograničenog suvereniteta koju je propagirao Brežnjev.

Od EU je gore prošao češki premijer Bohuslav Sobotka kome je Zeman poručio da se ponaša kao svinja i da ima harizmu tegle od krastavaca, na šta je Sobotka odgovorio da se predsednik raspada kao ličnost i da će sve kako stari biti samo gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: