Suđenje žandarmima: "Pištolj, pazi, pištolj"

Suđenje žandarmima koji se terete za napad na brata Andreja Vučića i Predraga Malog 2014. godine nastavljeno je u Višem sudu u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 02.06.2017.

16:42

Suđenje žandarmima:
screenshot/N1

Suđenje je nastavljeno saslušanjem trojice svedoka koji su ocenili da toga dana nije bilo primenjeno bilo kakvo sredstvo prinude već da su policajci samo suzbijali napad na kordon.

Sud je doneo odluku da se izdvoji postupak protiv Zlatka Gigića, koji nije mogao da prisustvuje suđenju iz zdravstvenih razloga, kako bi danas bili saslušani prisutni svedoci.

Svedok Bojan Cvetković, koji je bio raspoređen da obezbeđuje Paradu ponosa, rekao je da se tog dana nalazio u vozilu "difender" i da je, kada je izašao iz vozila na uglu Birčaninove ulice i Svetozara Markovića video da se na dvadesetak metara grupa civila u kojoj je bilo troje do pet ljudi gura s pripadnicima žandarmerije.

"Bilo je udaraca koji nisu bili čisti. Bio je metež", rekao je on.

Prema njegovim rečima, najviši iz te grupe držao je pripadnika žandarmerije za gornji deo pancira.

"Došli smo do kordona. Tada je Mitrović Predraga uhvatio lice u dukserici sa kapuljačom da ga otrgne od pripadnika žandarmerije. To lice se otrglo, vratilo korak ili dva, a onda gađalo nekim predmetom... za koji sam kasnije saznao da je puna flašica soka i pogodio Ivana Tasića u predelu donjeg stomaka. Tada je Mitrović Predrag to lice udario u donji deo leđa", kazao je Cvetković.

On je rekao da, osim ovog slučaja, nije primetio da je bilo primenjeno bilo kakvo sredstvo prinude.

Odgovarajući na pitanje advokata, on je rekao da posle toga nije bilo kontakta s oštećenim.

On je rekao i da smatra da je time što je Mitrović udario Andreja Vučića suzbijen napad na policijske službenike.

Da nije bilo upotrebe sredstva prinude svedočili su i Darko Mitrović i Miloš Pešić.

Mitrović je rekao da preko sistema veza nije javljeno da će rejonom proći neka "VIP ili štićena lica", kao i da nije bio obavešten da će skup obezbeđivati pripadnici vojne policije.

Svedok Miloš Pešić je kazao da je njegov tim dobio zadatak da kontroliše ulice i haustore zgrada, jer je postojala opasnost da će neka lica pokušati da izazovu nerede i da bace Molotovljeve koktele.

Pešić je rekao da se nalazio u vozilu marke "defender" i da je preko radio-veze čuo poziv u pomoć.

On je naveo da se kada je izašao iz vozila uputio ka N.N. licima koja su se gurala sa kolegama u kordonu.

Svedok je dodao da je čuo da neko od kolega viče: "Pištolj. Pazi, pištolj!", dok je neko rekao: "Vi ne znate ko smo mi".

Pešić je rekao da se seća da je video osobu u sivomaslinastom džemperu koja drži "nešto sivkasto", za šta je pretpostavio da je značka i naveo da je to lice kazalo da je iz vojne policije.

On je svedočio i da je potom došlo vozilo marke audi iz koga je izašlo jedno lice koje je počelo, kako je rekao, da se "bahato ponaša" i govori: "Šta radite, bre? Šta se dešava?"

Na pitanje svedoka da objasni ko je, to lice je ušlo u auto.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. jun u 10 časova, a planirano je saslušanje dva svedoka. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se i za napad na vojno lice u obavljanju službene dužnosti, zlostavljanje i mučenje. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i zloupotreba službenog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: