Lista čekanja do dve godine: "Šta čekamo, koga, zašto?"

Klinika za očne bolesti u Beogradu jedna je od najposećenijih očnih klinika u Srbiji, a veliki broj pacijenata iz cele zemlje, svakodnevna su slika ove klinike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

20:24

Lista čekanja do dve godine:

Nakon brojnih negodovanja pacijenata, koji su bili prinuđeni na listu čekanja i do dve godine, istraživali smo sa kakvom opremom je ova klinika prinuđena na svakodnevni rad i da li su pacijenti prinuđeni da se obrate privatnim bolnicama.

Nesumnjivo klinika sa jednim od najstručnijih oftalmoloških kadrova u zemlji. Ali velike gužve, predugačke liste čekanja, za pacijente je stresno i neshvatljivo.

"Prvo je bilo administrativnih problema, nisu nam dali nikakav fidbek šta treba da damo, šta treba da donesemo od papira, onda su nas poslali ovde, sad ovde treba da predamo papire, opet nema nikakvog fidbeka. Šta čekamo, koga čekamo, zašto čekamo?", navode pacijenti.

Nakon pojedinih tvrdnji pacijenata da se operacije otkazuju i odlažu usled nedostatka ispravne opreme, zbog čega su prinuđeni da se obrate privatnim bolnicama, direktor Milenko Stojković tvrdi da je isključivo problem u velikom broju pacijenata, a ne u aparatima.

"Da, pacijenti se sa razlogom žale, u nekom principijelnom smislu, da bi svakako bilo bolje da se operišu za mesec dana, umesto za godinu ili preko godinu dana. Međutim, naša klinika pokriva više od trećine svih operisanih, recimo pacijenata za kataraktu, a ima 30 centara u Srbiji koji bi mogli da rade te operacije. Neki ih uopšte ne rade, neki ih rade u zanemarljivom broju. Bilo je povremeno nekih da kažem problema, koje smo nadomešćivali na sve moguće načine. Jedan aparat za hirurgiju nam se pokvario početkom godine, ali već smo u februaru uspeli da obezbedimo donaciju istovetnog aparata", kaže Milenko Stojković, direktor klinike za očne bolesti KCS.

A putem donacija, ova klinika je u poslednje dve godine dobila više od 200 hiljada evra opreme. Direktor klinike tvrdi i da bi problem predugačkih lista čekanja bio rešen jedino ako se poveća broj operacija u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite, kao što su regionalne bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: