Balkan ponovo u fokusu Amerike i EU, čiji je uticaj jači?

Od Makedonije, preko odnosa Beograda i Prištine, pa do krize u Bosni i Hercegovini izazvane nefunkcionisanjenm instituicija.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

16:16

Balkan ponovo u fokusu Amerike i EU, čiji je uticaj jači?
Foto: Thinkstock

Sve su ovo bili razlozi da poslednjih nedelja zemlje regiona često posećuju evropski i američki zvaničnici.

Američki diplomata u Beogradu, u Briselu istog dana večera lidera Zapadnog Balkana sa Federikom Mogerini. Rešavanje problema na Balkanu, razlog da se i Vašington i Brisel aktivno uključe u ovu operaciju. .

"Veoma važno je da EU shvati da je izgubila određenu vrstu instrumenta, određene instrumente uticaja na zapadnom Balkanu. U Skoplju je boravilo više zvaničnika iz Brisela bezuspešno dok je dolazak pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jija omogućio da predsednik Ivanov da mandat Zoranu Zaevu, što je bio korak u rešavanju krize ali još uvek ne možemo govoriti o njenom okončanju", smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

"Mislim da je generalno Balkan prepušten Evropi a da se Amerika pojavljuje samo onda kada je neophodno, da interveniše svojim autoritetom i svojom moći. To se odlično pokazalo u Makedoniji i verujem da će to ostati kao princip", kaže spoljnopolitički komentator Milan Mišić.

Da li se na Balkanu bolje čuje ono što kaže američka ili ono što poruči briselska administracija?

"Mislim da oni nisu suprotstavljeni u svojim težnjama i politikama kada govorimo o zapadnom Balkanu, ali evidentno je da u ovom trenutku uticaj SAD na politička dešavanja na zapadnom Balkanu mnogo snažniji od svih drugih aktera. Dakle, upravo poslednji događaji su dokazali da SAD bez obzira na promene administarcije i dalje imaju presudan uticaj i mogučnost da na odluke u određenim državama zapadnog Balkana utiču", ističe Joksimovićeva.

"Glavna bitka na Balkanu vodi se između Zapada i Rusije. Kada je reč o odnosima u tom pogledu između Amerike i Evrope reč je pre svega o podeli posla, koliko će šta kome pripasti. U svakom slučaju Amerika i Evropa nisu rivali na zapadnom Balkanu", navodi Mišić.

Članstvo u Evropskoj uniji, odnosno evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, prema mišljenju analitičara, doprineće i stabilnosti Zapadnog Balkana.
Zato iz Brisela sve češće stižu poruke da Evropa neće oslabiti izlaskom Velike Britanije već će jačati ulaskom novih članica, zemalja Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: