Erdoganu smeta i Vikipedija, sajt blokiran u Turskoj

Mreža za monitoring cenzure na internetu saopštila je da je Turska blokirala besplatnu onlajn enciklopediju Vikipediju.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

17:23

Erdoganu smeta i Vikipedija, sajt blokiran u Turskoj
Foto: Gettyimages

Monitoring grupa "Turska blokada" (Turkey Blocks), koja se predstavlja kao nezavisan digitalni transparentni projekat, saopštila je da korisnici u Turskoj od jutros ne mogu da pristupe Vikipediji.

"Gubitak dostupnosti povezan je sa internet filterima koji se koriste za cenzuru sadržaja u zemlji", navela je ta monitoring grupa.

Sajt Vikipedije blokiran je privremenim administrativnim naređenjem, bez sudskog naloga, ali je monitoring mreža navela da se ta naredba očekuje narednih dana.

Turski zvaničnici nisu saopštili zašto je sajt blokiran, dok turski mediji navode da je uzrok "sadržaj u vezi s terorizmom".

Novine Dejli hurijet javile su da je Turska u kontaktu s Vikipedijom povodom uklanjanja sadržaja koji promoviše terorizam i predstavlja Tursku kao "podržavaoca terorizma".

Turska televizija NTV javila je da Turska zahteva od Vikipedije da otvori kancelariju u toj zemlji, jer bi to bilo u skladu s međunarodnim pravom, kao i da poštuje odluke suda i "ne bude deo tajnih operacija protiv Turske".

Ako turski zahtevi budu ispunjeni i sadržaj uklonjen, sajt će ponovo biti dostupan, naveli su turski mediji.

Pri pokušaju pristupa sajtu Vikipedije bez korišćenja virtuelne privatne mreže (VPN), vreme istekne, a veb-čitač upozori da je sajt nedostupan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: