Bugarski predsednik: MKD da ne skrene s evropskog puta

Bugarski predsednik Rumen Radev izrazio je zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i pozvao sve makedonske partije da pregovaraju.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

10:07

Bugarski predsednik: MKD da ne skrene s evropskog puta
Foto: GettyImages

"Demokratija i demokratski proces su način za rešavanje krize. Verujem da Makedonija neće skrenuti sa puta evropskih vrednosti", naveo je u saopštenju Radev.

Radev je takođe pozvao Bugare u Makedoniji da ostanu mirni, prenela je bugarska agencija BTA.

U saopštenju se navodi da je u Sofiji održan hitan sastanak nadležnih bugarskih službi i zamenika premijera zbog situacije u Makedoniji.

Zaključeno je da ona ne predstavlja neposrednu opasnost po Bugarsku.

Makedonski MUP je saopštio da je situacija jutros u centru Skoplja normalizovana, nakon što je u centru makedonske prestonice u protestima povređeno između 77 i 100 ljudi.

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo lekarsku pomoć, dok RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povređene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.

Građani su upali u zgradu, napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela

U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja bilo je više od 50.000 ljudi.

Poslanici su tokom noći evakuisani iz parlamenta, zgrada je ispražnjena. Situacija je od jutros normalizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: