"Zabrinut sam zbog Rusije, dva svetska rata počela ovde"

Senator SAD Džon Makejn izjavio je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako su dva svetska rata počela u regionu istočne Evrope.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2017.

15:23

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Makejn je nakon razgovora s Vučićem na konferenciji za medije kazao da stabilnost u Evropi znači bezbednost u SAD i da je podrška Sjedinjenih Država Evropi "čelična".

"Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednosti SAD", rekao je Makejn.

"Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unapredili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi", rekao je američki senator.

On je čestitao Vučiću na napretku Srbije u ekonomskim reformama i napretku na putu ka EU.

"Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susednoj Crnoj Gori", naglasio je Mekejn i dodao da je jasna umešanost Rusije i u sukobima u Siriji.

"Nadam se da će ovakvo ponašanje Sirije prestati i jasno je do toga došlo u saradnji sa Rusijom", istakao je.

"Razgovarali smo i o važnosti dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod okrljem EU i koji je doveo do napredka zahvaljujući predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću", dodao je Makejn i istakao da su "SAD najaktivniji vojni partner Srbije sa oko 90 odsto aktivnosti".

Makejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

Na pitanje novinara o navodnom hemijskom napadu u Siriji Makejn je rekao:

"Verujem da su Rusi znali o hemijskom oružju u Siriji i avioni ruskih snaga su koristili precizno vođene avione koji su gađali bolnice".

"SAD će prvenstveno ukazati Rusima da je takva vrsta ratnih zločina neprihvatljiva. Mi ćemo obučiti one koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada. Najpre treba zabraniti Rusima da lete sa područja sa kojih su izvedeni ti napada, a zatim je potrebno održati mirovne pregovore da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobede na ovom ratištu", zaključio je Makejn.

Kao nekadašnji pilot, američki republikansi senator izjavio je saučešće porodicama poginulih pilota galeba G4.

Vučić i Makejn su se pre konferencije za medije sastali u vili "Mir". Opširnije - OVDE.

Pročitajte još:

Vučić s Makejnom: Razgovor išao u tri pravca

Vučić: Zašto da dovodim 50.000 ili 100.000 na protest?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: