Burno na SB UN: "Prekršili ste međunarodno pravo"

Rusija, glavna saveznica Sirije, na hitnom sastanku SB UN optužila je SAD za kršenje međunarodnog prava zbog raketnog napada na sirijsku bazu.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

19:33

Burno na SB UN:
Foto: GettyImages

Američki napad je bio odgovor na nedavni napad pripisan sirijskim vlastima, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

"SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i činom agresije", izjavio je predstavnik Rusije u UN, Vladimir Safronkov.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres, Francuska i Velika Britanija su se založili za političko rešenje u Siriji.

"Svestan opasnosti od eskalacije, apelujem na uzdržanost kako bi se izbegla sva dela koja mogu dodatno da nanesu patnje sirijskom narodu", rekao je Guteres uoči hitnog sastanka Saveta bezbednosti koji je zatražila Rusija.

"Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD koja je adekvatan odgovor na užasan ratni zločin. Međutim, sad je vreme da pređemo na politički proces", rekao je britanski ambasador Metju Rajkroft.

Francuski ambasador Fransoa Delatr pozdravio je napad, ali je izrazio nadu u ponovno "pokretanje političkih pregovora", koji su za sada u zastoju.

Rusija je u četvrtak sprečila Savet bezbednost UN da osudi hemijski napad na civile u Siriji za šta su tekstom predloga rezolucije bile optužene snage vlade u Damasku.

U tom napadu je poginulo više od 80 osoba među kojima skoro 30 dece. Analize ukazuju da su žrtve bile izložene sarinu, jakom neurotoksičnom gasu.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je napad na vojnu bazu u Siriji kršenje i međunarodnih i američkih zakona, ali i da je "na ivici sukoba sa Rusijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: