Pao vojni avion tokom obuke, stradala oba pilota

Dva pilota su stradala nakon pada školsko-borbenog aviona "supergaleb G4" Vojske Srbije na području sela Slatina kod Šapca, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

11:09

Pao vojni avion tokom obuke, stradala oba pilota
Foto: B92

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, avion se srušio oko 10.30 tokom izvođenja redovne letačke obuke.

U selu su ekipe Hitne pomoći, a policija obezbeđuje teren. Očevici su rekli da je avion nisko preleteo preko sela Varna i da je pao u blizini pomoćnih objekata jednog domaćinstva. Povređenih na zemlji nije bilo.

Iz Ministarstva odbrane su potvrdili za B92 da su oba pilota stradala. Poginuli su potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade. Sa ekipom za traganje i spasavanje na mesto nesreće je otišao i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak, a na licu mesta su i ministar Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Najavljen je i dolazak premijera Aleksandra Vučića.

Kako je saopšteno, ministar odbrane je u okviru svojih nadležnosti dao nalog Inspektoratu odbrane da izvrši vanrednu inspekciju, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju predvodi brigadni general Duško Žarković.

Na mestu nesreće nalaze se i nadležni istražni sudija i javni tužilac. Istraga je u toku.

Kako prenosi RTS, meštani kažu da je avion u niskom letu napravio zaokret, da se zatim dva puta okrenuo pre pada.

RV i PVO Vojske Srbije trenutno raspolaže sa 22 aviona G-4, od čega je jedan u varijanti tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M, a dva "supergaleba" su razoružana, navodi portal Tango siks.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991. godine - jedan 1980. (N-62T), tri 1985., šest 1986., dva 1988., tri 1989., pet 1990. i dva 1991. Iz Vazduhopovnog zavoda "Moma Stanojlović" je od 2008. do 2015. godine sa remonta izašlo 8 aviona - u proseku jedan godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: