Tilerson razgovarao u Ankari sa Jildirimom

Državni sekretar SAD Reks Tilerson razgovarao je u Ankari s premijerom Turske Binallijem Jildirimom o načinima koordinacije borbe protiv ID u Iraku i Siriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

11:52

Tilerson razgovarao u Ankari sa Jildirimom
Getty Images

U saopštenju se ne pominje nesaglasje Turske i SAD oko uloge kurdskih snaga u borbi protiv ID, već se navodi da su se dva NATO saveznika saglasila da ojačaju saradnju u regionalnim pitanjima.

Tilerson, koji se susreo i s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, izjavio je da je Turska važna za bezbednost Amerike i za njene ekonomske veze sa regionom.

Odnosi SAD i Turske su se pogoršali u prethodnih 18 meseci, a jedno od pitanja u kom nisu saglasni jeste i ono ko treba da učestvuje u oslobađanju Rake, uporišta Islamske države u Siriji.

Turska želi da SAD prekinu savezništvo s kurdskim pobunjenicima, ali Vašington tvrdi da su oni najefikasnije snage u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Turska je sinoć saopštila da je "uspešno" završila sedmomesečnu vojnu ofanzivu "Štit Eufrata" na severu Sirije, ali premijer Binali Jildirim nije isključio mogućnost nove vojne operacije, niti je rekao da li će turski vojnici napustiti Siriju.

"Operacija 'Štit Eufrata' bila je uspešna i završena je. Svaka operacija posle ove imaće drugačiji naziv", izjavio je Jildirim posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost u sredu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: