Kina poziva Francusku da razjasni ubistvo Kineza u Parizu

Ministarstvo inostranih poslova Kine pozvalo je predstavnika ambasade Francuske i uložilo protest zbog ubistva Kineza u Parizu koje je počinila policija.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

00:25

Kina poziva Francusku da razjasni ubistvo Kineza u Parizu
Getty Images

To je izazvalo nasilne demonstracije u kojima su povređena tri policajca, a uhapšeno 35 osoba.

Pozivajući Francusku da što pre reši incident, portparol ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing rekao je da Peking očekuje od Pariza da "garantuje bezbednost i prava državljana Kine u Francuskoj i da na racionalan način tretira reakciju Kineza na ovaj incident" te da "državljani Kine u Francuskoj mogu da izraze svoje želje i zahteve na razuman način".

Policija je pucala i ubila 56-godišnjeg Šaojo Lija u njegovoj kući, tokom intervencije zbog porodičnog nasilja. Policija je saopštila da je dejstvovala u samoodbrani, braneći se od Kineza naoružanog makazama, međutim porodica ubijenog tvrdi da je Liu imao makaze u ruci zbog toga što je čistio ribu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo da je bezbednost Kineza "prioritet" i potvrdilo da je započelo istragu kojom će utvrditi tačne okolnosti incidenta.

Sinoć se ispred policijske stanice u 19. arondismanu okupilo oko 200 ljudi, uglavnom azijskog porekla, najpre mirno protestujući zbog ubistva, da bi zatim došlo do sukoba sa policijom.

Porodice uhapšenih demonstranata se okupljaju ispred stanice na severoistoku glavnog grada Francuske, zahtevajući da uhapšeni budu pušteni na slobodu i da policija odgovara za ubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: