Porošenko: Izgubili smo Donbas

Kijev je izgubio poslednju sferu uticaja na teritoriju Donbasa koja se ne nalazi pod njegovom kontrolom za vreme blokade regiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

13:03

Porošenko: Izgubili smo Donbas
Getty Images

To je izjavio predsednik Ukrajine Petro Porošenko na sednici saveta regiona, prenosi "Sputnjik".

"Za vreme blokade Ukrajina je izgubila poslednju sferu uticaja na ovu teritoriju. Organizatori blokade su varali društvo, jer to nije bila blokada određenih regiona Donjecke i Luganske oblasti — o kakvoj blokadi se radi kada je postoji rupa stotinama kilometara na granici sa Rusijom? U suštini, to je ispala specijalna operacija usmerena na to da se pomere okupirani regioni iz ukrajinskog Donbasa u Rusiju“, rekao je on.

Po njegovim rečima, "Posledica blokade je da je Ukrajina izgubila uticaj na sopstvenu teritoriju“.

"Istovremeno je nanesen udar domaćoj energetici, metalurgiji, budžetu“, naveo je predsednik.

On je prokomentarisao i odluku mMđunarodnog monetarnog fonda o odlaganju pitanja o izdvajanju naredne tranše kredita Kijevu. Prema rečima ukrajinskog predsednika, za to su takođe krivi ekstremisti koji su blokirali Donbas.

Prema rečima Petra Porošenka, tranša MMF-a je "kritički važna za popunjavanje rezervi zemlje“.

Ranije je objavljeno da je savet direktora MMF-a odložio razmatranje antikriznog programa Ukrajine na neodređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: