Ambasador Ukrajine o Vučićevoj izjavi: Nije prvi put...

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrović visoko je ocenio politiku vlasti u Srbiji na putu evropskih integracija, koju Ukrajina podržava.

Izvor: B92

Subota, 04.03.2017.

10:51

Ambasador Ukrajine o Vučićevoj izjavi: Nije prvi put...
Getty Images

On je istakao da je zajednički cilj dveju država da pokažu građanima visok nivo evropskih demokratskih standarda, zaštitu njegovih osnovnih prava i sloboda, kako bi se osigurala društvena harmonija i prosperitet.

Reagujući, međutim, na izjavu premijera Aleksandra Vučića, koji je juče u Vranju rekao da njegovi protivnici na predsedničkim izborima prete nasiljem i destabilizacijom Srbije, da u Srbiji prave Makedoniju, Ukrajinu..." i da on "neće dozvoliti da Srbija bude Ukrajina ili Makedonija...", Aleksandrović konstatuje da to nije prvi put da se njegova zemlja spominje u takvom kontekstu.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, ukrajinski diplomata ističe da, ako se pritom misli da Ukrajina ne može da dozvoli da neka strana zemlja izvrši agresiju protiv Srbije i da okupira deo njene teritorije, onda on, kao ambasador Ukrajine, kaže, apsolutno podržava takav stav.

"A to je da mi nikome nećemo dozvoliti da preti Srbiji, pošto Ukrajinci veoma dobro znaju šta je to spoljna agresija i okupacija", naveo je Aleksandrović, koji, kako kaže, ne vidi nikakve naznake da postoji takva spoljna pretnja za Srbiju i "ne daj Bože da se tako nešto desi".

Ako se, pak, misli na događaje na Evromajdanu 2013-2014. godine, ambasador Aleksandrović ukazuje na, kako navodi, zabludu takvih poređenja.

"Naime, u Ukrajini je došlo do protesta naroda protiv korumpirane vlasti. Bivši predsednik Janukovič se na početku protivio evropskim integracijama Ukrajine, a onda je i naredio policiji i banditima da ubijaju učesnike mirnog protesta. Zato su se ljudi pobunili da bi, na kraju, ovi događaji doveli do bekstva predstavnika državnog vrha iz zemlje", precizirao je ukrajinski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: