Putin:Rusija može da zatvori svoju vojnu bazu u Kirgistanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija zatvoriti svoju vojnu bazu u Kirgistanu ako vlada te centralnoazijske zemlje to zatraži.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

14:25

Putin:Rusija može da zatvori svoju vojnu bazu u Kirgistanu
Foto: Gettyimages

Putin je ovo izjavio u glavnom gradu Kirgistana Biškeku, gde se nalazi u poseti centralnoj Aziji.

Predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev rekao je u decembru da bi ta baza trebalo da se zatvori kada joj istekne najam na kraju ove godine.

Putin je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim kirgiskim kolegom da je jedini razlog stacioniranja ruskih trupa u toj bazi da se "osigura bezbednost samog Kirgistana". On je rekao da će ruska vojska napustiti bazu istog dana kada Kirgistan to od nje bude zatražio.

Kirgistan se graniči sa Kinom, Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom. SAD su držale vazdušnu bazu tu uglavnom za potrebe svojih vojnih operacija u Avganistanu dok nije predata vojsci Kirgistana 2014. na zahtev vlasti te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: