Ruska ambasada u Pragu na novoj adresi - Trgu Njemcova?

Ruska ambasada verovatno će nehotice promeniti adresu i, umesto na živopisnom Trgu pod kestenovima, zvanično će imati sedište na Trgu Borisa Njemcova.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

10:39

Ruska ambasada u Pragu na novoj adresi - Trgu Njemcova?
Foto: Tanjug

To će se verovatno dogoditi pošto su 6. praška opština i hiljade njenih žitelja zatražili da se trg preimenuje po ubijenom opozicionaru, oličenju otpora politici Kremlja.

U ponedeljak je obeležena druga godišnjica ubistva tog lidera ruske opozicije i Prag 6 predao je gradskim vlastima zahtev i peticiju sa 4.000 potpisa da se trg na kome je ruska ambasada preimenuje u čast Njemcova.

"Boris Njemcov je bio otelotvorenje nade da će Rusija jednog dana biti slobodnija zemlja nego što je bila u Putinovoj eri", kazao je jedan od inicijatora peticije Petr Kutilek.

Zahtev da se baš simbolično na trgu na kome je ruska ambasada oda počast ubijenom ruskom opozicionaru podržale su i opštinske vlasti i podnele su sada zahtev Komisiji za toponime glavnog grada Praga.

"Baš me interesuje da li će gradski odbornici biti dovoljno politički odlučni da podrže tu inicijativu", kazao je za današnji Blesk zamenik predsednika Praga 6 Jan Lacina.

Ruska ambasada na peticiju i zahtev za sada nije reagovala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: