"London poručuje SAD: Moskva je preterala u Crnoj Gori"

Velika Britanija, uključivanjem u istragu o terorističkom napadu uoči izbora u Crnoj Gori, šalje jasnu poruku Vašingtonu kao savezniku da je Moskva "preterala".

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

09:27

Tanjug

Takođe, London smatra i da Crna Gora mora ući što pre u NATO, smatra profesor na američkom Univerzitetu "Džon Hopkins" i ekspert za Balkan Danijel Server.

"Informacije Velike Britanije o učešću Rusije u događajima uoči crnogorskih izbora otkrivaju da to što Rusija radi nije dobro. Međutim, čim Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija", rekao je Server za "Pobjedu".

On kaže da još nema informaciju kada bi se mogla završiti ratifikacija u američkom Kongresu, ali napominje da nema razloga da veruje da postoji opozicija ratifikaciji crnogorskog Protokola u Senatu, prenosi RTCG.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Rusije, Server kaže da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom "koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera".

"Za mene je logično da će zbog ove situacije Crnogorci zaključiti da je njihova najbolja odbrana u okviru NATO-a, uključujući i premijera, koji je bio meta ovog pokušaja državnog udara. Kad Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija", ocenjuje Server.

Prema njegovim rečima, nije zadatak Moskve da diktira da li će biti održan referendum o ulasku u NATO u Crnoj Gori.

"(Ruski predsednik) Vladimir Putin tvrdi da poštuje suverenost svake države. Trebalo bi onda da vodi politiku po standardima koje je sam postavio", ukazuje Server.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: