Meksiko odbacio plan SAD o deportovanju migranata

Meksički zvaničnici navode da su jasno stavili do znanja izlaslanicima SAD da neće prihvatiti deportovane osobe iz trećih zemalja ni pod kakvim uslovima.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

21:57

Meksiko odbacio plan SAD o deportovanju migranata
Foto: Thinkstock

Meksički ministar unutrašnjih poslova Migel Anhel Osorio Čong je u intervjuu za radio Formula rekao da su državni sekretar SAD Reks Tilerson i američki ministar za državnu bezbednost Džon Keli zatražili od meksičkih zvaničnika da prihvate deportovane osobe dok njihovi slučajevi budu razmatrani u SAD.

Dodao je da je Vlada Meksika odbacila taj zahtev.

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD objavilo je u utorak dokumente izrađene na osnovu izvršnih naredbi predsednika Donalda Trampa kojima se regulišu pitanja imigracije i granične kontrole.

Novi propisi donose značajne promene, najviše u odnosu na to na koga će zakon biti primenjivan i uključuju odredbe prema kojima vlasti imaju prava da sve ilegalne imigrante pošalju u Meksiko, bez obzira na to odakle su.

Kako je rekao, ako Vlada SAD pokuša da izvrši pritisak na Meksiko pretnjom da će povući finansijska sredstva iz "Inicijative Merida", u okviru koje je skoro 2,5 milijarde dolara namenjeno za borbu protiv organizovanog kriminala, da će Meksiko odustati od tog novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: