Moskva se oprostila od Vitalija Čurkina / VIDEO

Diplomate, kolege i rodbina odali su u Moskvi poslednju počast preminulom ruskom ambasadoru pri UN Vitalija Čurkina.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

15:33

Moskva se oprostila od Vitalija Čurkina / VIDEO

Obraćajući se okupljenima na sahrani, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Čurkin bio izuzetan profesionalac i diplomata, i da je ostavio dubok trag u istoriji ruske spoljne politike i diplomatije.

"Opraštamo se od našeg prijatelja, istaknutog diplomate savremenog doba, osobe koja je uvek postizala maksimalne moguće rezultate gde god da ga je otadžbina poslala", rekao je Lavrov uoči sahrane na moskovskom groblju Trojekurovskoje. Orden za hrabrost koji je predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno dodelio Čurkinu položen je na kovčeg, preko kojeg se u kapeli nalazila ruska zastava.

Čurkin, koji je bio ruski ambasador pri UN od 8. aprila 2006. godine, preminuo je u ponedeljak, 20. februara u bolnici u Njujorku, dan pre svog 65. rođendana.

On je takođe bio ambasador u Kanadi i Belgiji, ali i portparol Ministarstva spoljnih poslova početkom 1990-ih godina.

Savet bezbednosti UN u utorak je minutom ćutanja odao poštu preminulom ambasadoru Rusije, a više od 300 ruskih i stranih diplomata odalo mu je poštu u četvrtak na komemorativnoj službi u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: