Vlada CG i mediji meta sajber napada

Portali Vlade Crne Gore i drugih državnih organa, kao i pojedinih crnogorskih medija, ponovo su bili meta sajber napada, saopštila je vlada u Podgorici.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2017.

22:16

Vlada CG i mediji meta sajber napada
Foto: Thinkstock

Crnogorska vlada ocenjuje da je reč o osmišljenoj i sinhronizovanoj akciji.

Vlada smatra da je cilj napada, koji su počeli u sredu, a nastavljeni sledećeg dana i danas, "onemogućavanje plasiranja informacija crnogorskoj i inostranoj javnosti".

Podsetivši da su crnogorski portali i mrežna infrastruktura prvi put bili meta sličnih napada na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra prošle godine, crnogorska vlada navodi da su novi napadi prošireni po obimu i po vrsti.

Kako se navodi u saopštenju, nadležne službe u Crnoj Gori, u saradnji sa kolegama iz partnerskih zemalja, identifikovale su servise sa kojih napadi potičcu i rade na lociranju i identifikovanju napadača.

"Obim i raznovrsnost napada, kao i činjenica da su preduzeti na visokostručnom nivou, ukazuju da je reč o osimišljenoj i sinhronizovanoj akciji", ocenjuje se u saopštenju.

Kako se precizira, nova serija napada je počela u sredu u 11.15 časova, a konstantni napadi trajali su do 19.30 sati.

Narednog dana, napadi su prvenstveno usmereni na portal Vlade Crne Gore, kao i na sistem zaštite portala vlade.

"Napadači su promenili tip napada nakon što su ogromnim brojem zahteva zagušili linkove", navela je vlada.

Nova serija napada pokrenuta je 17. februara, ali je većina napada brzo odbijena i sistem je, tvrdi vlada, uglavnom funkcionisao stabilno.

Pored portala vlade i državnih organa, napadi su bili usmereni i na portale pojedinih medija u Crnoj Gori kojima je zbog toga bio onemogućen pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: