Problemi u porodici Tramp – šta sa Ivankinim biznisom?

Savetnica Bele kuće pritekla je u odbranu kompanije Ivanke Tramp, ćerke predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

21:02

Problemi u porodici Tramp – šta sa Ivankinim biznisom?
Getty Images

To se dogodilo u najnovijem slučaju u kome predsednik izgleda ne može da odvoji predsedništvo od porodičnog posla, piše AP.

U tome se čita sledeća poruka bilo da je to željeno ili ne - naškodi poslovima moje ćerke i Ovalna kancelarija će te goniti, navodi AP.

Savetnica Bele kuće Keljan Konvej danas je u izjavi za Foks Njus (Fox News) krenula stopama predsedika SAD i branila Ivanku Tramp i njenu modnu kuću rekavši da je ona "uspešna poslovna žena" i da ljudi treba da posluju sa njom.

"Idite kupujte Ivankine stavri", rekla je ona na Foksu i pohvalila se da daje tom brendu "besplatnu reklamu".

Predsednik Donald Tramp osuo je paljbu na kompaniju Nordstrom preko Tvitera pošto je ovaj maloprodajni lanac iz Sijetla izbacio iz prodaje proizvode modne linije njegove ćerke Ivanke Tramp.

"Moju ćerku Ivanku Nordstom tretira baš nepravedno. Ona je sjajna osoba - uvek me tera da radim ispravne stvari! Strašno", napisao je Tramp na Tviteru. Njegova tviter poruka brzo je naišla na kritiku stručnjaka i demokrata.

Iako Tramp ne podleže standardima etičkog ponašanja za zaposlene u saveznoj administraciji, savetnica u Beloj kući Konvej im podleže. Među pravilima je da zaposleni ne sme da koristi svoj položaj za odobravanje bilo kog proizvoda, usluge ili poduhvata.

Tramp je slao tviter poruke kompanijama kao što su Boing, Kerijer i Dženeral Motors ali stručnjaci za etiku kažu da je sada drukčije jer se radi o poslu koji vodi njegova ćerka i to postavlja pitanja sukoba interesa.

Ivanka Tramp nema konkretnu ulogu u Beloj kući ali se preselila u Vašington sa suprugom koji je jedan od bliskih Trampovi savetnika. Ona je sledila očev primer u vezi svojih poslova tako što je predala operacionu kontrolu svoje modne kompanije, ali je zadržala vlasništvo nad njom. Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Tramp odgovarao na "napad na njegovu ćerku" kada je poslao tviter poruku i da on ima puno pravo da ustane da podrži svoju porodicu i da pozdravi njihove poslovne aktivnosti i njihov uspeh.

Stručnjaci za etiku kritikovali su Trampov plan da se odvoji od svog rasprostranjenog poslovanja nekretninama tako što predaje upravljanje dvojici svojih sinova. Stručnjaci bi želeli da on proda svoju kompaniju. Većina savremenih predsedika prodali su svoju imovinu i stavili novac u zatvoreni fond čije investicije njima nisu pozante.

Katlin Klar stručnjak za etkičko ponašanje vlade rekla je da je Trampov tviter za Nordstrom problematičan jer bi sada druge maloprodajne kuće mogle da oklevaju oko odluke da isključe brend Ivanke Tramp da ih ne bi javno kritikovao predsednik. Ona je rekla da je posebno uznemirujuće što je Tramp retvitovao poruku preko svog zvaničnog tviter naloga za Belu kuću.

Ona je međutim branila predsednikovo pravo da koristi lični Tviter nalog da izrazi svoje stavove. "Zaposlenik vlade, čak i predsednik, može da šalje tvitove u ličnom svojstvu", rekla je ona.

Međutim jedan od najžešćih Trampovih kritičara Norman Ajsen opisao je tu tviter poruku kao "siledžijsku taktiku" skrivenu iza dostojanstva predsedničkog položaja. Ajsen je bio glavni savetnik za etiku predsednik Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: