Grčka: Migranti pokušali da spreče ministra da uđe u kamp

Više destina migranata pokušalo je da spreči grčkog ministra za imigraciju Janisa Muzalasa da uđe u atinski izbeglički kamp, javlja AFP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

13:24

Grčka: Migranti pokušali da spreče ministra da uđe u kamp
Foto: GettyImages

Kako navode, reč je o protestu zbog loših životnih uslova.

Protest je izbio u kampu Elinikon u blizini Atine, u kome je smešteno stotine, uglavnom avganistanskih migranata. Žitelji kampa su nekoliko sati ranije najavili štrajk glađu.

Na snimcima sa televizije mogla su se videti deca na gvozdenoj ogradi kampa i ministar Muzalas koji pokušava da ubedi migrante da ga puste unutra.

"Mi smo ljudi. Nismo životinje", viknuo je ministru jedan od migranata.

Muzalas je izjavio da su neki od demonstranata pokušali da ga udare, a za organizovanje protesta optužio je radikalnu levicu.

"Nema štrajka glađu... demonstranti su pokušali da zaustave dostavu hrane i odlazak bolesnih osoba u bolnicu", rekao je ministar novinarima, rekavši da ko god se oseća potlačeno u tom kampu može slobodno da ga napusti.

Antifašistička grupa KEERFA, jedna od organizatora protesta, navodi da migrantima nedostaje topla voda, a da hrana koju dobijaju nije u skladu sa njihovim običajima ishrane.

Bivši Olimpijski park, sada kamp, Elinikon pruža utočište za 1.500 migranata koji se žale da su oronuli stadioni loše mesto za život na duže staze.

Bivši član organizacije "Lekari sveta", Muzalas, na kraju je pušten u kamp posle guranja sa migrantima, od kojih su mnogi bili tinejdžeri.

Oko 60.000 ljudi, uključujući mnogo mladih iz Sirije, Avganistana i Pakistana, prethodnih godinu dana provelo je po kampovima u Grčkoj, nakon zatvaranja granica u Evropi.

Nakon velikog priliva migranata 2015. godine, Avganistanci su uglavnom tretirani kao izbeglice i dozvoljeno im je da nastave svoje putovanje kroz Evropu.

Mnogima, međutim, sada preti deportacija, uprkos tome što je u Avganistanu prošle godine zabeležen rekordan broj civilnih žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: