Irački premijer: Istočni Mosul oslobođen od islamista

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da je istočni deo Mosula "potpuno oslobođen" od džihadista Islamske države posle više od tri meseca žestokih borbi.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

20:21

Irački premijer: Istočni Mosul oslobođen od islamista
Foto: Gettyimages

Abadi je na konferenciji za novinare pohvalio iračku vojsku za "izuzetnu hrabrost" i zahvalio na masovnoj podršci operacijama za oslobođenje Mosula, ali je dodao da se "još ne zna" koliko će trajati oslobađanje zapadnog dela grada.

Iračka vojska saopštila je i prošle nedelje da je istočni Mosul "u potpunosti očišćen od džihadista".

Džihadisti Islamske države okupirali su Mosul 2014. godine, kada su preuzeli kontrolu i nad oblastima na zapadu i severu Iraka.

U zapadnom delu Mosula koji je još pod kontrolom Islamske države, živi oko 750.000 civila.

Mosul, drugi po veličini grad u Iraku i poslednje urbano uporište Islamske države, od početka ofanzive iračke vojske 17. oktobra napustilo je oko 180.000 ljudi, a u njemu je pre okupacije džihadista živelo dva miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: