Poraženi predsednik Gambije prihvatio da preda vlast?

Poraženi gambijski predsednik Jahja Džame prihvatio je da preda vlast novom vođi zemlje, saopštio je jedan senegalski državni zvaničnik.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

22:58

Default images

Usaglašavaju se konačni detalji dogovora, rekao je taj zvaničnik.

Džame je posle izbora u decembru prihvatio poraz i rekao da će predati vlast, ali je zatim promenio mišljenje.

Međutim, on je brzo izgubio podršku, a danas je i komandant vojnih snaga Gambije Usama Badži iskazao privrženost novom predsedniku zemlje Adami Barouu i rekao da se neće boriti da bi predsednik koji je izgubio na izborima ostao na vlasti.

Adama Barou, koji je izabran za predsednika prošlog meseca, položio je zakletvu juče u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu iz bezbednosnih razloga, pošto Džame odbija da ode sa vlasti. Savet bezbednosti UN jednoglasno je glasao da odobri regionalnu vojnu intervenciju, ako Džame ne prihvati da mirno ode s vlasti.

Predsednici Gvineje i Mauritanije stigle su u glavni grad Gambije Bandžul da ubede Džamea da preda vlast, dok su regionalne zapadnoafričke snage čekale naređenje da uđu u glavni grad i prisile ga da napusti funkciju koju je držao 22 godine.

Oko 45.000 ljudi pobeglo je iz Gambije za Senegal iz straha od nasilja, prema navodima senegalske vlade i agencije UN za izbeglice (UNHCR).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: