Još "antiruskog" u Trampovom timu?

Guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, izbor Donalda Trampa za novog ambasadora SAD pri UN, iznela je oštre stavove o "ruskoj agresiji".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

08:24

Još
Foto: Getty Images

Niki Hejli, koja je bila u otvorenom sukobu s Trampom tokom predsedničke kampanje, otvoreno je rekla da Amerika ne bi smela da veruje Kremlju.

"Mislim da ne možemo da im verujemo. Rusija sada pokazuje mišiće, to je ono što rade. Moramo da im stavimo do znanja da nije okej ono što su uradili u Ukrajini, na Krimu i ono što rade u Siriji", rekla je Hejlijeva.

Buduća ambasadorka pri UN je rekla da veruje da je Rusija počinila ratne zločine u Siriji, tako što je iz vazduha gađala bolnice u Alepu.

"Ipak, moramo im reći da nam je potrebna njihova pomoć u borbi protiv Islamske države i oko drugih pretnji koje su nam zajedničke", rekla je ona pred odborom američkog Senata.

Jedna od osnova Trampove najavljene politike je poboljšanje odnosa s Rusijom, a mnogo se govorilo i o tome da "nije odbacio mogućnost" da se napravi spisak svih muslimana u SAD.

Hejlijeva je rekla da to nije potrebno Americi, ali je naizgled podržala Trampovu ideju da se ograniči ulaz u SAD potencijalnim teroristima.

"Potrebno je da pazimo na to koje zemlje imaju teroriste", rekla je ona.

Pred Senatom je najavila i oštriji odnos prema Iranu i nuklearnom sporazumu, iako nije bila otvoreno protiv njega. Što se tiče odnosa prema UN, Hejlijeva je kao i Tramp bila oštro protiv rezolucije o Izraelu i Palestini.

"Nigde neuspeh i neobjektivnost UN nisu očigledniji nego u odnosu prema našim bliskim saveznicima iz Izraela", rekla je ona.

O svojoj budućoj poziciji kaže: "Mislim da će UN imati koristi od novog para očiju. U meni će imati pogled spolja na instituciju".

Niki Hejli je rođena kao Nimrata Randava, ćerka je indijskih imigranata i prva je žena guverner Južne Karoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: