Šarčević o doktoratu Malog: Mi dajemo pare i komentarišemo

Autonomija univerziteta je do te mere široka da je uloga Ministarstva samo da "obezbedi pare i da eventualno komentarše".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

21:18

Šarčević o doktoratu Malog: Mi dajemo pare i komentarišemo

To je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević povodom osporavanja doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

"To je pitanje Senata (univerziteta) i reč je o čitavom nizu procedura", kazao je ministar novinarima u Beogradu povodom odluke Senata Univerziteta u Beogradu da od Fakulteta organizacionih nauka (FON) zatraži formiranje stručne komisije koja će analizirati osporenu doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog,

On je naveo i da je u izradi novi Zakon o visokom obrazovanju koji će dati veće ingerencije ne samo Ministarstvu prosvete već i različitim sevetima i komisijama u domenu visokog obrazovanja. Prema njegovim rečima, ovaj zakon biće doveden u ravan sa zakonima o inspekciji.

"U odnosu na postojeće zakone, naša uloga je veoma mala, ne samo kod visokog, nego kod svih vidova obrazovanja. Za sada je efikasnost ministarstva dovedena apsolutno na minimum. Želja nam je da se u novom zakonu prepozna uloga izvršne vlasti i ona vrsta efikasnosti koja zahteva i odgovornost", naveo je ministar i dodao da se zalaže i za veliki stepen autonomije fakulteta, ali da to zahteva i njihovu veću odgovornost.

Senat Univerziteta u Beogradu juče nije prihvatio odluku Etičke komisije FON-a, koja je ranije odbila kao neosnovan zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja u slučaju prijave plagijata doktorata Siniše Malog.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je posle sednice Senata da je FON načinio propust u proceduri, jer je po Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova bio obavezan da formira stručnu komisiju, koja jedina može da izvrši ekspertsku analizu doktorata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: