Priznao da je krao Titove stvari, nagodio se s tužilaštvom

Radnik obezbeđenja u Muzeju 25. maj na Dedinju priznao je da je krao lične stvari Josipa Broza Tita i poklone koje je dobijao a koji su izložene u tom muzeju.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

15:52

Priznao da je krao Titove stvari, nagodio se s tužilaštvom
Foto: GettyImages

Radnik obezbeđenja Ivan Milovanović (37) nagodio se sa tužilaštvom da bude kažnjen sa godinu dana zatvora.

Naime, Milovanović je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Prvim osnovim tužilaštvom u Beogradu zbog privičnom dela teška krađa, rekla je Tanjugu portparol tužilaštva Leposava Vujanović.

Prema sporazumu biće osuđen na godinu dana zatvora.

Milovanović je priznao da je krajem prošle godine ukrao stvari koje je nekadašnji doživotni predsednik SFRJ dobijao na poklon, ukrao iz muzeja u kojem je radio kao obezbeđenje.

U saopštenju policije se precizira da je Milovanović bio zadužen baš za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke "Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita".

Krađe je vršio u toku svojih redovnih smena, tako što je podesne predmete koje je sam pravio zavlačio u izložbene vitrine kako bi privukao eksponate, stavljao ih u džep i po završetku smene iznosio iz muzeja.

Na ovaj način ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz Rimskog perioda i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.

Ove predmete, koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro, osumnjičeni je prodao u više zlatara na području Beograda i tako sebi pribavio više od dva miliona dinara, navela je policija.

Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

Prizanjem krivice i zaključenjem sporazuma sa tužilaštvom, koji potvrđuje sud presudom, izbegavaju se dugotrajna suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: