Mađarski ledolomci i naš Greben "krče" ledom okovan Dunav

Zbog ledenog čepa, uzvodno od njega, Dunav je porastao za dva metra. I nivo reke i dalje raste iz sata u sat.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

16:33

Mađarski ledolomci i naš Greben
Foto: Tanjug, arhiva

Upravo zbog toga, angažovani su ledolomci iz Mađarske, koji su juče stigli u Srbiju.

Dunav, kod Daljske krivine, okovan ledom. Ledolomci uz najveće napore pokušavaju da se probiju nizvodno od ledenog čepa. To je neophodno da bi uopšte mogli da počnu da razbijaju sante leda, kako bi Dunav mogao da ih nosi nizvodno.

Oba mađarska ledolomca koja su juče stigla u Srbiju od jutros su ovde na Daljskoj krivini i rade na ledenoj barijeri koja je dugačka 15 kilometara. Dakle, oba ledolomca su na ovom terenu, jedan od njih lomi led, drugi pročišćava koridor kako se taj deo reke ne bi ponovo zaledio.

Nadležni iz vodoprivrednih preduzeća od jutra su na terenu. Nadaju se da će ledolomci uspeti u narednom periodu uspeti da prođu celu barijeru od 15 kilometara, tako otvore koridor i omoguće ledu da prođe, a ne nastavi da se gomila.

"Ovim ćemo dobiti to da će se smanjti uspor dunava koji je nastao i koji iznosi oko 2,5 metra i očekujemo onda pad nivoa Dunava", kaže Ivan Jatić, tehnički direktor Vodoprivrednog društva Dunav AD.

Lokalni ribari ne pamte ovako tešku situaciju na reci. Zbog niskog vodostaja, zabrinuto prate rad ledolomaca. Sumnjaju da će se probiti.

“Ovaj ledolomac se tu već dva sata muči, ali ne vidim ja tu nekog pomaka, da on tu može nešto da uradi”, navodi ribar Vlada Kmeta.

Takav stav potkrepljuje činjenicom da je Dunav na ovom delu, na Daljskoj krivini dosta plitak.

"Međutim, tamo je već, manje od pola Dunava, tamo je sve plićak, tamo nema dva metra vode. B92: I tu ne može ni proći? Pa, ja ne verujem”, dodaje Kmeta.

1956. godine slične ovakve sante leda razbijala je avijacija raketama. Sada to rade ledolomci, ali oni iz Mađarske, jer Srbija svoje nema. Iste takve imala je za vreme bivše Jugoslavije, Čakor i Vučevo, čuvene brodarske firme Heroj Pinki. Poslednji put jedan od njih led na Dunavu lomio je 2012, ali je i tada, posle nekoliko kilometara, stao, zbog kvara. Od tada do danas stoje ukotvljeni jer su pokvareni. Osim mađarskih ledolomaca, na Dunavu je i naš jedini ledolomac Greben. On je na put krenuo od Beograda ka Smederevu. Istovremeno, osim zabrane plovidbe, usledila je još jedna zabrana i to ugostiteljima čiji su splavovi oštećeni - da ne mogu da rade. Jedan, vredan i nedovoljan. Greben krenuo u razbijanje ledenih čepova na Dunavu i uz poruku nadležnih da situacija nije dramatična, ne ide i tačna procena kada će se ovaj ledolomac probiti do Smedereva, gde se i zaputio.

"Mi se orijentišemo dole ka iznad Pančeva. Da bi led koji stiže mogao da prođe imamo sedam kilometara ledenu barijeru. Idemo kilometar pet do šest sati ali se probijamo dok možemo, do sada nije bilo problema", kaže Blagoje Teodosijević sa Grebena.

Na ledom okovanom Dunavu, nema optimizma. Najveći broj splavova na zemunskom keju izgleda napusteno. Ipak pojedini vlasnici kažu da nisu ni dobili rešenje o zabrani rada. Drugi objašnjavaju da u dopisu ministarstva saobraćaja, i to su nam nadležni i potvrdili, jasno piše da ne smeju da rade samo oni koji su ozbiljno oštećeni.

Pojedini vlasnici čamaca se svakodnevno vraćaju na reku i sami vode borbu sa ledom na onim delovima Dunava koje smatraju, kako kažu, svojim.

Inače, Dunav je već deveti dan zatvoren za plovidbu. U ministarstvu saobraćaja sabiraju koliko to košta.

I ledolomac Greben i potiskivač Bor šalju se, kažu, preventivno, na odbranu Đerdapa, a iz nadležnog ministarstva poručuju da su tražili da se nabavi još najmanje jedan ledolomac koji bi bio zadužen za potez Dunava od Beograda do Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: