Haos u Berlinu: Kamion ubio 12 ljudi, 48 povređeno

Najmanje 12 osoba je poginulo, a više od 48 ljudi je povređeno kada je kamion udario u niz štandova na božićnom sajmu u Berlinu, saopštila je policija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2016.

20:37

Haos u Berlinu: Kamion ubio 12 ljudi, 48 povređeno
Tanjug/AP

Za sada nije poznato da li je reč o organizovanom napadu ili o saobraćajnoj nesreći. Policija sumnja da se radi o terorističkom napadu.

Mediji su preneli da je policija nedaleko od mesta tragedije uhapsila vozača kamiona, dok je suvozač stradao.

Brojni svedoci navode da se radi o veoma velikom kamionu koji je udario u štandove, pošto je prethodno prošao kroz deo grada u koji je veoma teško doći motornim vozilom.

Prema njihovim navodima, koje prenose svetski mediji, postoji sličnost sa terorističkim napadom koji se ranije ove godine dogodio u Nici, kada su poginule desetine ljudi.

Nemački mediji su naveli i da je kamion imao poljske registarske tablice.

"Imamo opis vozača, koji je posle tragedije bio u bekstvu. Zbog toga je uhapšena jedna osoba. Sada utvrđujemo da li je ta osoba vozila kamion. Osumnjičeni je uhapšen u neposrednoj blizini, nekoliko stotina metara od mesta napada", navodi se u saopštenju policije.

Drama dobija i međunarodni nivo. Poljska kompanija koja je vlasnik kamiona je prijavila nestalog vozača, 37-godišnjaka koji je prevozio čelik iz Italije u Berlin.

"Kompanija gde je trebalo ostaviti tovar u Berlinu nije bila u mogućnosti da primi isporuku, pa je vozaču rečeno da se vrati u utorak ujutru. Rekli su mu da sačeka negde. Izgubili smo kontakt sa njim u popodnevnim časovima. Ne znamo ništa, da li je ubijen, da li je uzet kao talac. Veoma smo zabrinuti za njega", navodi se u saopštenju vlasnika kamiona.

Prethodno se policija našla u problemu sa nedostatkom informacija. U saopštenju je navedeno da se sumnja da je kamion ukraden sa jednog gradilišta u Poljskoj.

Takođe, deo Berlina gde se tragedija dogodila je bio blokiran u jednom periodu, ali se ispostavilo da je "sumnjivi predmet" zapravo vreća za spavanje.

Brajtšejdplac je, kako se vidi sa satelitskih snimaka, potpuno odvojen od svih saobraćajnica, nalazi se između dve prometne ulice i u blizini crkve, što pojačava sumnje da se radi o namernom incidentu.

Svedok događaja je za CNN rekao da je kamion bez znakova usporavanja udario u štandove sajma i da se kretao brzinom od oko 80 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: