SAD na džihadiste u BiH upozoravaju još od 1995.

SAD su još 1995. upozorile predsednika BiH Aliju Izetbegovića da ne žele videti nijednog mudžahedina u toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

22:20

SAD na džihadiste u BiH upozoravaju još od 1995.
Foto: Thinkstock

To otkriva američka diplomatska beška koja je objavljena na sajtu Stejt departmenta departmenta krajem jula ove godine, prenosi “Večernji list”.

"Zabrinjava nas kontinuirana prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji. Bilo bi nam teško opravdavati pred Kongresom i javnošću slanje američkih vojnika u takvim okolnostima. Shvatam da su neke procene broja tih jedinica preterane. Ali moram s vama biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše”, piše u belešci susreta najviših američkih diplomata s Izetbegovićem, najverovatnije nakon dolasku Izetbegovićeve delegacije na mirovne pregovore u Dejton.

Beleška ne nosi datum, ali kontekst upućuje da se radi o Dejtonu, navodi “Večernji”.

Prisutnost mudžahedina u ratu u BiH, kao i zločini koje su počinili, odavno su javno dokumentovani, ali ova dosad manje poznata činjenica pokazuje da Vašington već dvadesetak godina kroz tihu diplomatiju upozorava različite bošnjačke lidere koji se prezivaju Izetbegović (današnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića) da se suoče s tim problemom, piše u tekstu hrvatskog lista.

Drugi klasifikovani američki dokumenti, javno objavljeni putem Vikiliksa, pokazuju da su SAD baratale opravdanim sumnjama da bosanska kancelarija saudijske humanitarne organizacija Al-Haraman služi kao kanal za finansiranje džihadističkih terorista.

E-mailovi koje su slali članovi Al Kaide, a koji su pronađeni prilikom zaplene opreme u kancelariji Al-Haramana u Travniku, sadržali su uputstva za napad na bazu SFOR-a u Tuzli, piše u tajnom američkom izveštaju iz januara 2003, dostupnom na Vikiliksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: