"Tramp za dilove s Putinom oko Sirije, pitanje - naplata"

Vidi se da je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp spreman na "dilove" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji mogu voditi ka trajnom miru u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

18:05

To je u Vestima TV B92 izjavio spoljnopolitički komentator Boško Jakšić i dodao da se do sada pokazalo da zemlje Zapada nisu uspele da se dogovore do sada po pitanju situacije u Siriji.

"Svi pregovori su i postignuti dogovori su dosad propali. Sa Obaminom Administracijom se vidi da rešenje nije na horizontu, ali se i vidi da je Tramp spreman na neke dilove sa Putinom koji mogu voditi ka trajnom miru u SirijiRusi nisu spremni na pomeranje Asada, a SAD su stalno na tome insistirale. Jedino trajno rešenje je da Sirija ostane prod ruskom kontrolom, a Tramp je dobar bitnismen i ostaje da vidimo samo gde će to naplaćivati", rekao je Jakšić.

On je naveo i da je zauzimanje Alepa najveći uspeh Asadovih snaga i prekretnica koja će odrediti budućnost Sirije.

Jakšić smatra i da će sa postizanjem trajnog mira u toj zemlji doći do povratka oni koji su u talasima bežali u Evropu pred naletom rata.

"Kada bi došlo do trajnog mira, postoji jedan deo izbeglica koji su motifisani materijalnom željom da rade negde u EU, ali ima i onih koji su nevoljno napustili Siriju i koji bi hteli da se vrate u svoju zemlju", kazao je on.

Jakšić je komentarisao i odnos Turske i Evropske unije, kao i pretnju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otovriti granice za nekoliko miliona izbeglica koja se nalaze u njegovoj zemlji.

"Strahovao sam da su se Evropljani dogovarali sa Turskom, ali Turci su bolji trgovci od Zapada i ispostavilo se sad da Erdogan ima ucenjivačke potencijale koje nema ni Angela Merkel niti bilo ko u Evropi. I ja se ne bih kladio da on nije u stanju da otvori granice", rekao je Jakšić.

Opširnje u videoprilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: