Dok ne stigne Tramp, Iran ima "poslednju želju" od Obame

Iranski predsednik Hasan Rohani zatražio je od predsednika SAD Baraka Obame da ne stavlja potpis na proširivanje američkih sankcija Iranu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

08:52

Dok ne stigne Tramp, Iran ima
Getty Images

Rohani je je kazao da ovaj zakon predstavlja kršenje prelomnog nuklearnog sporazuma postignutog između Irana i svetskih sila, prenosi AP.

Iran je u petak zapretio osvetom SAD zbog glasanja američkog Senata o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za deset godina, saopštivši da je takvom odlukom prekršen prošlogodišnji sporazum postignut sa šest velikih sila kojim je ograničen nuklearni program Teherana.

Direktor Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi, koji je igrao centralnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma, opisao je produženje ISA kao "jasno kršenje" ukoliko bude primenjen, prenosi Rojters.

"Pomno pratimo razvoj događaja. Ako primene ISA, Iran će preduzeti akciju shodno tome", rekao je on državnoj televiziji.

U međuvremenu, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahran Gaseni rekao je da je Iran spreman da snažno zaštiti svoja prava pod bilo kakvim okolnostima, prenela je državna agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, već je u novembru upozorio da bi produženje američkih sankcija u Teheranu bilo viđeno kao kršenje nuklearnog sporazuma, podseća britanska agencija.

Za sada je nejasno u kakvom obliku bi bila eventualna osveta američkom Senatu.

Iranski poslanik Akbar Randžbarzadeh rekao je da će se iranski paralement sastati u nedelju kako bi raspravljao o nacrtu zakona kojim bi se vlada obavezala da "odmah obustavi primenu nuklearnog sporazuma" ako odlazeći predsednik SAD Barak Obama odobri ISA, javlja iranska agencija ISNA.

Druga, poluzvanična iranska agencija Tasnim njuz navodi da je drugi, neimenovani posalnik kazao da iranski parlament planira da raspravlja o nacrtu zakona kojim bi se vlada sprečila da kupuje "američke proizvode".

Odluka američkog Senata zadala je udarac pragmatičnom iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju, koji je pokrenuo diplomatsko otvaranje prema Zapadu koje je i dovelo do nuklearnog sporazuma, a mogla bi i da ohrabri njegove protivnike uoči predsedničkih izbora 2017, ocenjuje Rojters.

ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namere da se snabde nuklearnim oružjem, a trebalo je da istekne 31. decembra, podseća britanska agencija.

Američki zvaničnici tvrde da produženje ISA neće ugroziti nuklearni sporazum, u skladu sa kojim se Iran saglasio da ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje međunarodnih finansijskih sankcija koje su naškodile njegovoj ekonomiji baziranoj na nafti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: