Slavlje u kafani, i stari i mladi obeležavaju Dan SFRJ

Bilo da su jugonostalgičari ili to nisu, malo je onih starijih koji se ne sećaju proslava 29. novembra.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

20:32

Slavlje u kafani, i stari i mladi obeležavaju Dan SFRJ

Iako je ovaj nekadašnji državni praznik davno otišao u istoriju, ima onih koji ga i dalje slave i ne pristaju da bude zaboravljen.

Dan Republike, najveći praznik bivše Jugoslavije, 16. put je svečano obeležen u beogradskoj kafani "Korčagin", uz evociranje uspomena, pesme, vojnički pasulj i kuvani kiseli kupus sa mesom. Stariji se sa nostalgijom sećaju stare Jugoslavije i, kako kažu, ponosni su na svoju prošlost.

Osim starijih, bivših akcijaša, starih boraca, generala u penziji, u "Korčagin", mesto koje čuva sećanje na SFRJ i komunizam, dolaze i mladi, uglavnom studenti. Oni, kako kažu, ne slave Dan Republike.

Svake godine, na proslavu Dana Republike u ovu kafanu dolaze i gosti iz bivših jugoslovenskih republika: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Nostalgiju za starim vremenima objašnjava istoričar Predrag Marković.

“Nostalgija za bivšom Jugoslavijom se grupiše oko dva datuma, jedno je 25. maj, pomalo i 4. maj, dan Titove smrti, i više još 29. novembar. To je bio najveći državni praznik, i prosto dok su žive još ove generacije koje su živele u miru i kakvom takvom blagostanju nekoliko decenija, oni će 29. novembar pamtiti kao simbol jedne države u kojoj im je bilo dobro. Tako su bar mislili”, naveo je istoričar Predrag Marković. Dan republike Socijalističke federativne Jugoslavije, zemlje koje više nema, nostalgičari su i ove godine obeležili u Tivtu, gde se inače održava, kako je nazivaju, centralna proslava.

Opširnije u videoprilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: