Blog: Kako je Donald Tramp postao 45. predsednik SAD

Republikanski kandidat Donald Tramp proglasio je pobedu na izborima za predsednika SAD, posle poziva koji je dobio od protivkandidatkinje Hilari Klinton.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

21:51

Blog: Kako je Donald Tramp postao 45. predsednik SAD
Foto: YouTube/Screenshot

Kandidati su u izborni dan ušli s praktično jednakim šansama, s tim što je bivša državna sekretarka važila za favorita, kao i kroz celu kampanju. Međutim, tokom izborne noći stvari su se dramatično preokrenule.

 

 

Poslednje projekcije
Hilari Klinton Donald Tramp
228 290
Za pobedu je potrebno 270 elektorskih glasova
Vermont, Ilinois, Nju Džersi, Masačusets, Merilend, Roud Ajlend, DC, Delaver, Njujork, Konektikat, Nju Meksiko, Virdžinija, Kolorado, Kalifornija, Havaji, Oregon, Vašington, Nevada, Mejn, Kentaki, Indijana, Zapadna Virdžinija, Oklahoma, Tenesi, Misisipi, Alabama, Južna Karolina, Severna Dakota, Južna Dakota, Vajoming, Nebraska, Kanzas, Teksas, Arkanzas, Luizijana, Montana, Misuri, Ohajo, Ajdaho, Severna Karolina, Florida, Džordžija, Ajova, Juta, Aljaska, Viskonsin, Arizona, Pensilvanija,

 

 

 

Ekscentrični milijarder je pokušavao da je stigne, a u finišu izbornog dana je čak naveo i da će videti na koji način će priznati izborne rezultate, što vodi ka tome da sumnja u svoju pobedu.

Najvažnije informacije:

 

 

 

 

 

 

23:55 - Dvadesetsedmočasovno druženje završavamo ključnim pitanjem - Da li će Donald Tramp navijati za Srbiju, kao što je ona za njega?

Ekscentrični milijarder će u naredne četiri godine biti stanovnik Bele kuće, a do nekih sledećih "istorijskih izbora", pozdravlja vas redakcija B92.net.

21:45 - Politički analitičar Žarko Puhovski je uveren da će, nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, Hrvatska izgubiti Piranski zaliv.

20:55 - Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima je momenat prekretnice u turbulentnim odnosima SAD i Rusije, ocenjuje CNN.

19.35 - Novi svet: Čvrsta ruka "polomila" političku korektnost

18:50 - DW: Nemci užasnuti Trampom – "pobeda razarača nad razumom"

18:22 - Ubrzo posle Hilari javnosti se obratio i odlazeći predsednik Barak Obama. Kako kaže, sunce je posle izbora ipak svanulo. Čestitao je Trampu i rekao da je ponosan na Klintonovu.

Opširnije - OVDE

18:09 - Dačić: Ko god da je pobedio u SAD Srbija bi poštovala

Ipak, kako kaže, pobeda Donalda Trampa može biti prilika za restartovanje odnosa Srbije i SAD, “budući da do sada oko nekih stvari nismo bili saglasni”.

17:47 - Hilari: Donald Tramp je naš predsednik, pratimo ga

Kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton u prvoj izjavi nakon poraza od Donalda Trampa rekla je da se nada da će Tramp biti uspešan predsednik.

"Znam koliko ste razočarani, i ja osećam isto. Ovo je bolno i dugo će biti tako. Želim da znate ovo, naša kampanja nije bila o jednoj osobi i jednim izborima, već o zemlji koju volimo“, rekla je Hilari Klinton.

Opširnije - OVDE
Foto: GettyImages
17:22 - Ko je najveći gubitnik izbora u SAD? Meksički milijarder Karlos Slim.

17:18 - I Dodik čestitao Trampu

17:02 - Slovenija dobila prvu damu, Sevnica kod Krškog slavi

Kafić "Central" u Sevnici radio je vanredno cele noći, a gosti su pratili televizijski prenos rezultata. Nakon potvrde da je Tramp osvojio 270 potrebnih elektronskih glasova, čuli su se trijumfalni poklici.

"Prva dama, gospođa Melanija, dolazi iz Sevnica, a tokom trajanja izborne kampanje, mi smo podržavali Melaniju u njenoj podršci kandidatu Donaldu Trumpu, i veoma smo ishodom”, kaže gradonačelnik Sevnice Srećko Ocvirk.

Opširnije - OVDE

16:42 - Pobeda Donalda Trampa šokirala je čitav svet, pa i same republikance, navodi u Kažiprstu B92 bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić.

16:35 - Ambasador SAD za B92: Naši interesi ovde ostaju isti 16:18 - Šešelj Trampu: Bili smo saveznici, a onda je došao Klinton

"Prijateljstvo i savezništvo SAD i Srbije trajalo je tokom dva svetska rata i tokom Hladnog rata sve dok ratni zločinac Bil Klinton nije pokrenuo nelegalnu vojnu agresiju na našu državu, sa ciljem da skrene pažnju američke javnosti i medija sa njegovih vanbračnih afera i drugih skandala“, navodi Šešelj.

Opširnije - OVDE.

15:55 - Amnesti i Reporteri bez granica upozorili Trampa

15:42 - Koliko god se razni heštegovi, #onnijemojpredsednik i slične stvari na društvenim mrežama kosili sa navodnim demokratskim uverenjima tviteraša, mora se reći da kontroverzni Tramp iza sebe ima dosta toga što ne priliči jednom predsedniku.

Tokom cele kampanje smo slušali o tome, a poslednjih sati se naširoko dele bizarni snimci Donalda Trampa ne podjednako bizarnom sportu - profesionalnom rvanju.

Uživajte: 15:09 - Na Tviteru se među trending heštegovima nalazi i #HesNotMyPresident, odnosno "On nije moj predsednik".

14:55 - Protesti o Oregonu zbog Trampove pobede, studenti viču "Je**š Trampa" (VIDEO)

14:28 - Menadžerka Trampove kampanje Kelijen Konvej izjavila je za CNN da su Tramp i Klintonova telefonom pričali oko minut i da je njihov razgovor bio “topao“.

Na pitanje novinara da li će Tramp odmah postaviti tužioca koji će pokrenuti istragu protiv Hilari Klinton, kao što je najavljivao tokom kampanje, njegova menadžerka izjavila je da nisu pričali o tome.

Opširnije - OVDE

14:15 - Talibani pozvali Trampa da povuče vojsku iz Avganistana

14:09 - Republikanci pobedili i na izborima za Kongres

Kako prenose strani mediji, istorijski trenutak dogodio se u Nevadi, gde je bivša državna tužiteljka Ketrin Kortez Masto (demokrata) koja je prva žena hispanskog porekla koja je dobila mesto u Senatu. Ona je osvojila 48,4 odsto glasova nasuprot republikancu Džo Heku (44%).
Foto: GettyImages
13:50 - Šta je pisalo u prvom Trampovom tvitu posle pobede možete pogledati - OVDE

13:36 - Gde je zapelo za Klintonovu?

13:20 - Odlazeći predsednik SAD Barak Obama nazvao je Donalda Trampa da mu čestita na pobedi, saopštila je Bela kuća, a preneo AFP. Tramp već sutra u Beloj kući.

Opširnije - OVDE

13:11 - Vučić: Moj drug Đulijani biće važan deo establišmenta SAD

12:38 - Trampovu pobedu nije video samo onaj ko je išao zatvorenih očiju, kaže predsednik Tomislav Nikolić.

Opširnije - OVDE.

12:18 - Savetnici francuskog predsednika Fransoa Olanda su, uoči objavljivanja rezultata glasanja, imali pripremljenu samo jednu čestitku - namenjenu Hilari Klinton.

11:56 - Albanski premijer Edi Rama napisao je na svom Fejsbuk profilu da je izgubila "velika prijateljica Albanije i Kosova".

11:30 - Čestitku Donaldu Trampu uputio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

11:01 - Donald Tramp dobio je jedan elektorski glas u Mejnu. I dalje se ne zna ko je dobio Mičigen, Nju Hempšir i Minesotu.

10:25 - Vladimir Putin jedan je od prvih lidera koji je čestitao pobedu Donaldu Trampu. Ko je još čestitao, a ko je "šokiran" možete pročitati OVDE.

09:33 - Tramp će se u četvrtak sastati sa odlazećim predsednikom Barakom Obamom, a kako navodi CNN, proces tranzicije vlasti je već u toku.

09:11 - "Simpsonovi" predvideli predsednika Trampa pre 16 god.

Opširnije - OVDE 09:09 - Donald Tramp obratio se naciji nakon proglašenja pobede na predsedničkim izborima i zahvalio se svima koji su mu pomogli na "teškom putu".

08:56 - Pristalice su dočekale Trampa, koji im je saopštio da je razgovarao sa Klintonovom, kao i da želi da bude predsednik svih Amerikanaca. U međuvremenu CNN je proglasio njegovu pobedu u Pensilvaniji za presudnih 288 elektorskih glasova koji su mu doneli pobedu u trci sa Hilari Klinton.

08:47 - Čekajući Trampa, okupljenima u izbornom štabu republikanaca obratio se Majkl Pens, koji je rekao da će mu biti čast da služi narodu kao potpredsednik.

08:43 - Kulminacija! Hilari Klinton je pozvala Donalda Trampa i saopštila mu da treba da proglasi pobedu. Istovremeno agencija AP je Trampa proglasila pobednikom, a utom je stigla i potvrda da je Tramp pobedio u Arizoni i osvojio novih 11 elektorskih glasova.

08:37 - Agencija AP je proglasila Donalda Trampa novim predsednikom SAD.

8:30 - Gotovo tri sata pošto je Karl Bilt objavio, CNN je potvrdio da je Tramp pobedio u Viskonsinu i stekao još deset elektorskih glasova. Za pobedu mu treba još 13.

8:24 - Svetski mediji prenose da je Donald Tramp stigao u svoj izborni štab u Njujorku i da bi uskoro trebalo da se obrati javnosti.

08:10 – Šef kampanje Hilari Klinton Džon Podesta rekao je da se i dalje broje glasovi i da treba sačekati da se svaki glas prebroji. Opširnije – OVDE.
Foto: GettyImages
7:41 - Pola sata kasnije objavljeno je i da je Pensilvanija glasala za Trampa sa svojih 20 elektora, ali je CNN umesto te vesti objavio da je milijarder dobio podršku Aljaske za ukupno 247 glasova.

Agencija AP je ponovo bila brža i smelija od konkurencije, objavljeno je da 20 elektora iz Pensilvanije idu na Trampov račun, tako da ga od Bele kuće deli svega šest glasova.

7:11 - Posle dužeg vremena stigle su nove projekcije - Tramp je osvojio Jutu sa natpolovičnim brojem glasova i zaradio je novih šest elektorskih glasova. Evan Mekmalin, bivši agent CIA i mormon je pretekao Klintonovu i kao nezavisni kandidat stigao do druge pozicije u svojoj državi.

7:00 - Za one koji su prespavali ovu istorijsku noć - Donald Tramp je iznenađujuće stekao veliku prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju i svega 32 elektorska glasa ga dele od selidbe u Belu kuću.

6:35 - Nevada je glasala za Hilari - novih šest elektora sa 48,9 odsto glasova.

6:30 - U izbornom štabu Hilari Klinton – skamenjena lica, suze, šok i neverica zbog mogućnosti da njihova kandidatkinja ne pobedi na predsedničkim izborima.

6:21 - Sve oči su uprte u Mičigen i Pensilvaniju - Tramp ima 238 elektora i računa na još 17 iz Arizone i Jute, što znači da mu je za magičnu brojku od 270 neophodno još 15, a Mičigen nosi 16 elektora. Čak i ako ne osvoji Mičigen, u kom vodi sa 15.000 glasova, tu su Pensilvanija (20), gde je razlika svega 2.000 glasova.

06:08 - Dok neki mediji Trampa smeštaju na 259, CNN je nešto oprezniji. Upisana mu je i Ajova (6) i sada mu za magičnih 270 nedostaju 32 elektora.

Tramp vodi u Mičigenu (16), Viskonsinu (10), računa na Arizonu (11) i šest elektora u Juti. Računica je prilično jasna, a vredi istaći da i u Pensilvaniji, pa čak i Nju Hempširu stoji dobro.

05:58 - CNN izveštava o velikoj promeni raspoloženja u dva kampa. Tamo gde su demokrate planirale pobedu ljudi su šokirani, ima i suza, dok su na početku večeri pesimistični Trampovci praktično već započeli slavlje.

Uz povike "Predsednik Tramp", čuli su se i povici "Strpajte je u zatvor", javlja CNN.

05:51 - Stigla je potvrda za Džordžiju, ali je ubrzo objavljeno da je izborna komisija u Severnoj Karolini prijavila nestanak 93.000 glasačkih listića.

05:45 - Mediji su objavili da je Tramp trijumfovao u Viskonsinu, Ajovi i Džordžiji, ali to CNN to još nije potvrdio.

05:43 - Švedski diplomata Karl Bilt napisao je na Tviteru da je Tramp pobedio u Viskonsinu i da je stvorio takozvani "Plavi zid" za Klintonovu.

"Gotovo je", naveo je Bilt. 05.38 - Pre ravno četiri godine, tačno u ovo vreme objavljeno je da je Barak Obama osvojio drugi mandat. Ovoga puta će se sa pobednikom čekati malo duže...

05.34 - Čekao je CNN skoro sat vremena na objavu pobede Trampa na Floridi. Kandidat republikanaca je stigao do 216 elektorskih glasova.

05:28 - Trka Trampa i Hilari: Može da bude i nerešeno

05:22 - Zvanični kanadski sajt za informacije o imigraciji i mogućnostima za dobijanje državljanstva više puta je pao u trenutku kada je Tramp na putu ka pobedi, piše "Raša tudej".

05.09 - CNN još ne javlja za Floridu, ali je zato stigao rezultat iz Severne Karoline - 51,2 odsto za Trampa i novih 15 elektora. Nekoliko minuta kasnije objavljeno je da je Oregon stao na stranu Klintonove, dok je Nebraska glasala za Trampa.

05.02 - CNN je ostao nem na ove izveštaje i najpre preneo da je Klintonova osvojila Kaliforniju i Havaje za ukupno 59 elektorskih glasova, dok je napomenuto da je Trampu sledovalo četiri "poena" od države Ajdaho.

04:56 - Iako CNN još nije proglasio Floridu "crvenom", AP i druge agencije projektovale su sigurnu pobedu Trampa na Floridi. Posle trijumfa u Ohaju, ovo je drugi veliki korak ka konačnoj pobedi koji bi mogao kandidata republikanaca da odvede do 300 elektorskih glasova, dok mu Njujork tajms daje 94 odsto šanse za pobedu.

04:52 - Možda je Hilari požurila, a možda i ne... Kako god, osvojila je Kolorado, još jednu "swing" državu, u kojoj je i bilo najavljeno da će trijumfovati.
Procene Njujork tajmsa
04:49 - Klintonova najavljuje poraz? FOTO

04:42 - Virdžinija je prelomila na stranu Hilari Klinton. Velika drama je završena sa 48,3 odsto prema 46,6 u korist kandidatkinje demokrata.

04:24 - Mičigen i Viskonsin... Te države će dobro pamtiti Hilari Klinton ukoliko izgubi ove izbore.

Bivša državna sekretarka je u svim predizbornim istraživanjima bila veliki favorit, činilo se da ima nedostižnu prednost u odnosu na Trampa, ali je izborni dan doneo potpuno drugačiju sliku.

Posle Ohaja, Tramp je na dobrom putu da pobedi i u još dve ključne države.

Prednost i dalje ima u Floridi, kao i u Severnoj Karolini, ali i u Nju Hempširu. Virdžinija je, sada, za oko dva odsto na strani Klintonove.

04:26 - Pročitajte prethodni post. Ohajo je pripao Trampu i povećao mu šanse da se nađe u Beloj kući jer ko god je u poslednjih deset izbora osvajao ovu državu na kraju je postajao predsednik SAD.

04:19 - Borba u Ohaju će, čini se, pripasti republikanskom kandidatu. Na osnovu obrađenih 72 odsto glasova, Tramp ima oko pola miliona glasova više od Klintonove i na dobrom je putu da ostvari pobedu u veoma bitnoj državi i da osvoji njenih 18 elektorskih glasova.

Uz totalni kolaps na berzama, Trampova prednost je oborila pezos na desetogodišnji minimum. 04:16 - Nju Meksiko je glasao na račun Klintonove sa pet elektora, a dvostruko više razloga za radost Misuri je dao Trampu. U međuvremenu, Gardijan javlja da je Tramp na korak od pobede na Floridi.

04:04 - Na kladionicama iz keca u dvojku, manja kvota na Trampa

04:01 - Tramp je dobio i Montanu, zajedno sa tri elektorska glasa. I dalje se ne zna stanje u Ajovi, Nevadi, ali i Juti, gde je nezavisni kandidat Evan Mekmalin zaista preti da pomrsi račune favoritima.

03:56 - Potpuno ludilo u Virdžiniji! Ta država "visi" na "nula-zarez-nešto" razlike u i svakom drugom momentu ide na stranu drugog kandidata. Obrađeno je 80 odsto glasova, ovde će svaki glas biti zlata vredan!

03:50 - Njujork tajms je promenio projekciju, sada Tramp ima veću mogućnost da postane novi predsednik SAD.

Opširnije – OVDE. 03:41 - Nove projekcije - Tramp osvojio Luizijanu (8), Konektikat (7) je Hilarin.

03.36 - U štabovima dvoje favorita je pozitivna atmosfera, kako ocenjuju reporteri CNN. Iako su pojedini mediji javili da je Tramp napisao govor u kom će proglasiti poraz, ta informacija nije potvrđena. Tramp se nalazi u Tramp Taueru u Njujorku sa porodicom, a javljeno je i da je Klintonova prati razvoj situacije u društvu najbližih.

03:30 - Dok svi prate šta se dešava na Floridi, mi vam skrećemo pažnju na Virdžiniju. Prema podacima CNN, tamo je obrađeno 76 odsto glasova, a Tramp ima solidna 2 procenta prednosti, odnosno oko 50.000 glasova prednosti.

Zašto je Virdžinija važna?

To je država u kojoj su sve predizborne ankete, osim jedne, već upisale pobedu na konto Demokrata, ali sada izgleda da će Hilari Klinton ispustiti ono što je pre osam godina "zauzeo" Barak Obama, posle pola veka vladavine republikanaca. Kako kažu analitičari CNN, takav ishod bi bio "sramotan" za štab bivše državne sekretarke.
03:22 - Kladionice menjaju mišljenje, pada kvota na Trampa

03:15 - Dok Florida postaje sve crvenija, definitivno crveni su Teksas (38) i Arkanzas (6). Tramp vodi 128:97, a ako se trend u Floridi nastavi, Hilari bi trebalo da se malo zabrine.

Istovremeno, reaguju i svetski bukmejkeri, pa je posle samo 120 minuta kvota na Trampa sa 7 pala na ispod 3!

03:06Tramp se i dalje odlično drži u Floridi, ima oko 143.000 glasova više i 49,2 odsto, identično kao u Ohaju, dok je u Virdžiniji bolji za 0,3 odsto.

Žestoko je u Severnoj Karolini, gde Tramp ima svega 0,1 odsto prednosti u odnosu na Klintonovu. Prebrojavanje je počelo i u dve veoma bitne države, Pensilvaniji i Koloradu, gde na pet, odnosno sedam odsto obrađenih glasova Klintonova ima prednost.

03:03 - Iako se u jednom trenutku činilo da je Teksas "izdao" Trampa, "Vašington post" kaže da od iznenađenja nema ništa. Država koju mnogi identifikuju kao mesto gde žive "tipični republikanci" od 1980. je "crvena" i to se očigledno neće promeniti ni ove godine.

Podsetimo, 2012. Romni je "oduvao" Obamu sa 55,5% prema 43,7%. 03:02 - Zatvorena je još jedna tura birališta, a stigle su i nove projekcije iz CNN-a. Rezultat je tako 97:84 za Hilari Klinton.

Potencijalna prva predsednica u istoriji SAD je osvojila Njujork (29), dok je Tramp nanizao obe Dakote (3+3), Vajoming (3), Nebrasku (3) i Kanzas (6).

Osam država je i dalje u žutom, a one su ono što svi čekamo.

02:59 - Rezutat na Floridi trenutno "stoji", ali je zanimljivo istaći da Tramp beleži najbolje rezultate za jednog Republikanca u poslednjih 16 godina u čak 41 okrugu. To daje nadu taboru Republikanaca da ovo veče nije gotovo. Sudeći po tome koliko su gusti rezultati na Floridi i Ohaju, deluje da će ova noć trajati.

02.48 - Paradoks američkog izbornog sistema na delu - Donald Tramp je u jednom momentu imao 51,1 odsto, odnosno 14.689.147 glasova, ali i 66 elektorskih glasova. Na drugoj strani, za Klintonovu je glasalo 12.823.538 Amerikanaca, ali je ona sakupila 68 elektora.

02.44 - Republikanci će, kako stvari sada stoje, zadržati većinu u Kongresu.

02.39 - Televizija NBC je upisala i Arkanzas (6) na račun Trampa, a Kontektikat (7) za Hilari. Očekuje se i da CNN uskoro "oboji" ove dve države. 02:32 - Borilišta su i dalje "žuta" - Florida je "na vatri", što bi se reklo... Na osnovu 91% pregledanih glasova Tramp ima oko 60.000 glasova prednosti. U Virdžiniji takođe vodi, ima preko 50% odsto i oko 130.00 glasova viška. Borba se vodi i u Ohaju, na trećini pregledanih glasova Tramp ima oko šest odsto prednosti.

02:31 - Prema projekcijama CNN-a, još dve države su crvene - to su Južna Karolina (9) i Alabama (9). To je očekivano, nakon stogodišnje dominacije demokrata u obe države, one su od 1980. konstantno u rukama republikanaca.

02:28 - Kladionice misle da je gotovo

02:20 - Bar koji nikada ne greši zna ko je pobedio na izborima

02:19 - Konstatacija iz prethodnog posta nije tačna - klupko se i dalje zamotava. Ostalo je još 15-ak odsto glasova za finalnu projekciju u FL, Hilari i Tramp su na 48,5%, a "klackalica" traje. Oba kandidata povremeno imaju vođstvo, a razlika se kreće od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada glasova.

Da podvučemo - prerano je za Floridu i Ohajo.

02:07 – Klupko se odmotava na račun bivše državne sekretarke – na Floridi je i dalje u prednosti od oko 80.000 glasova, Severna Karolina je, čini se, potpuno na strani Klintonove (52,4 prema 45,1), dok u Ohaju, još jednoj ključnoj državi ona ima 53,9 odsto glasova, nasuprot 42,9 odsto birača koji su poverenje ukazali Trampu.
Getty Images
02:02 - Pristižu novi rezultati - ništa neočekivano, ali Hilari sada ima više elektora. Plavi su Nju Džersi, Masačusets, Merilend, Roud Ajlend, DC, Delaver, a crveni Oklahoma, Tenesi, Misisipi.

01:58 - Severna Karolina je još jedno žarište, tu Klintonova vodi (49,7 prema 48 odsto i 21.996 glasova više).

01:56 - Klintonova kao da "preuzima" Floridu, na osnovu 72% prebrojanih glasova ima 49,5 odsto u odnosu na 47,3 odsto koliko je sakupio Tramp, sa prednošću od 171.793 glasova.

01:55 - Bitka za Floridu tek počinje, a eksperti nisu optimistični da će Tramp zadržati prednost. Kao primer su uzeli okrug Duval u gradu Džeksonvil gde republikanski kandidat vodi sa svega 124 glasova, a tu je Mit Romni svojevremeno pobedio sa 15.000.

01:50 - Britanski "Skaj" javlja da su u Ohaju, jednoj od ključnih država, rezultati izjednačeni (47-47), dok projekcije na malom uzorku CNN trenutno daju malu prednost Trampu - 50-46.

01:38 - Imamo i ukupne brojke - dosad prebrojanih 6 miliona - Tramp je na 52,7%, a Hilari na 44%.

Ipak, američki izborni sistem ne zavisi od ovog podatka, o čemu možete opširnije da pročitate ovde.

Jedna sitnica - moguće je imati daleko manji broj glasova ukupno, a opet glatko pobediti na izborima.
Foto: GettyImages
01:35 - Klackalica na Floridi se nastavlja - sada je crvenija - na 43 odsto glasova Tramp vodi sa 0,7 odsto (48,9 - 48,2), odnosno tek 29.000 glasova na prebrojanih četiri miliona.

01:34 - Još jedna država je dobila boju - Zapadna Virdžinija, u 21. veku tradicionalno uporište republikanaca je očekivano Trampova.

Ona nosi pet elektora - ukupno ih Tramp ima 24, a Hilari 3.

01:33 - Menadžerka Trampove kampanje Kelijan Konvej izjavila je za MSNBC da Donald Tramp nikada nije imao punu podršku Republikanske partije.

Opširnije - OVDE

01:26 - Stigao je Majami, a to znači da je Florida sve plavlja. Tačnije, Hilari je preokrenula rezultat i na 30 odsto uzorka, odnosno 2,6 miliona glasova stikla je prednost od oko 50.000 - 49,5 - 47,7. Prema dosadašnjim podacima Hilari stoji bolje nego Obama pre četiri godine u jednoj od ključnih država.

Podestimo, ako Tramp ne osvoji Floridu, vrlo verovatno republikanci mogu da se raspakuju i zaborave na selidbu u Belu kuću.

01:23 - CNN je javio da je "visoki Trampov savetnik" rekao da će biti potrebno čudo da kandidat Republikanske partije pobedi na izborima. 01:22 - Igre na Floridi se nastavljaju, Trampova prednost pada, ali je i dalje čvrsta na osnovu 15 odsto prebrojanih glasova - 51 odsto prema 46,6.

01:14 - Florida se "odmotava", a na dva odsto Tramp i dalje ima prednost (58-30). Što se Virdžinije tiče i tamo je rano prognozirati, ali deluje da će biti gusto - na jedan odsto je 49,5 - 45,5, razlika je 300 glasova.

Ipak, to su podaci sa severa države, a odlučuju centralni i južni, gde se čekaju glasovi Hispanoamerikanaca.

U štabu Hilari Klinton sa nestrpljenjem se očekuju rezultati: 01:08 - Stigla je i "sića" sa Floride - Tramp na manje od jedan odsto glasova ima prednost.

Sitrus kaunti čini svega jedan odsto populacije na Floridi, ali je uvek zanimljivo kada stignu bar i ovako minorni rezultati iz najvažnije države na ovim izborima. Donald Tramp je dobio 65,7 odsto podrške, dok je za Hilari Klinton glasalo 31,4 odsto birača.

01:00 - Evo i prvih projekcija CNN - Trampovi su Kentaki i Indijana, Hilari uzima Vermont (to smo sve znali). Još je rano za Južnu Karolinu, Džordžiju i Virdžiniju (ona je najvažnija).

To znači da je trenutni rezultat (ne mnogo važan) - Tramp 19 - Hilari 3.

Suštinski, u ovoj "turi" je najvažniji rezultat iz Virdžinije, koja je tradicionalno "prelomna" država i u ovoj predizbornoj kampanji je ocenjena kao jedna od 11 najvažnijih. Od 1952. do 2004. godine republikanci su samo jednom prepustili ovu državu Ddmokratama, ali je Barak Obama u poslednja dva ciklusa izašao kao pobednik.

Upravo 2012. smo imali identične rezultate posle "prvog preseka".

00:59 - Još nekoliko minuta i počinje prava stvar, konačno ćemo početi da dobijamo važne rezultate. Skuvajte kafu.

00:48 - Za manje od sat vremena više od 1.000 posetilaca sajta B92.net je u anketi odgovorilo na pitanje "Ko će biti novi predsednik SAD?"

Preko 600 glasova dobio je republikanski kandidat Donald Tramp, dok se za favorita Demokratske stranke opredelilo nešto manje od 350.

I dalje možete glasati na ovom LINKU. 00:40 - Nedavno se na društvenim mrežama pojavila slika na kojoj piše, parafraziramo, "Nađite način da Obama ostane predsednik na mesečnoj bazi, dok mi ne rešimo ovu zbrku".

Kako pokazuju izlazne ankete, to je većinski stav u SAD. Više od polovine (54%) onih koji su izašli na birališta tokom dana veruje da Obama dobro radi svoj posao. Kao što smo već objavili, isti procenat ne gleda blagonaklono na Hilari, a čak 61 odsto njih na Trampa.

Definitivno je za njih ovo izbor između dva zla.

00:35 - Pucnjava blizu biračkog mesta u predgrađu Los Anđelesa!

Opširnije - OVDE

00:33 - Građani SAD biraju Trampa, Klintonovu i - marihuanu

00:21- Kentaki (8) - Tramp je na 73%-23% na manje od 10.000 glasova. Indijana (11) 69%-27% na manje od 4.000 glasova.

Ostalo je još četrdesetak minuta do prve prave projekcije, pa možemo da se zabavljamo ovakvim podacima.

Vredi istaći da je Indijana Tradicionalno "crvena država", ali da je 2008. godine posle ravno deset izbornih ciklusa za dlaku pripala demokratama - 49,9% - 48,9%.

Kada dođe vreme, verovatno ćemo zato prvo dobiti potvrdu "sigurica" - da je Hilari osvojila Vermont (3), a Tramp Kentaki (8). Za Indijanu ćemo čekati još neko vreme, a usput gledati ka verovatno Trampovim državama Zapadnoj Virdžiniji (9) i Južnoj Karolini (9).

00:18 - Velika većina Meksikanaca nikada neće moći da "svari" Donalda Trampa zbog njegovih izjava, ali ima i onih koji su za njega, piše "Gardijan".

00:10 - CNN: Prvi rezultati, nalik prvima u Vojvodini iz izborne noći na vanrednim izborima u Srbiji (da prevedemo - nisu mnogo relevantni) - Kentaki 78,1 odsto za Trampa - 18 odsto za Hilari.

Očekivano Trampov teren, a i u pitanju je samo oko 4.000 glasova. Međutim, ako ovo bude trend, to moža bude pokazatelj za već pomenuti Ohajo.

  • Šta je čije i ko šta očekuje pročitajte u posebnom tekstu.
00:07 - A kada ćemo mi znati više? Prvi ozbiljan signal stiže u jedan sat iza ponoći, kada stižu podaci sa prvog većeg "borilišta" - iz Virdžinije. 00:05 - Kako javlja CNN, atmosfera u Trampovom kampu nije najsjajnija, jer "interni podaci pokazuju da neće stići do 270 neophodnih elektora". Na drugoj strani, u kampu Hilari Klinton su optimističniji i "uvereni su da će stići do magičnog broja".

00:01 - Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš mlađi nije glasao ni za Donalda Trampa ni za Hilari Klinton, prenose svetski mediji.

23:48 - Dok ne izađu prvi rezultati možete učestvovati u anketi B92.net 23:33 - Ima 103 godine i glasao je 21. put za predsednika SAD

23:28 - Američka mreža NBC je objavila prve podatke prikupljene na izlaznim anketama iz cele zemlje. One nam ne mogu reći mnogo toga, ali su sasvim okej za zagrevanje:

54 odsto glasača ne gleda blagonaklono na Hilari Klinton, dok takav stav prema Donaldu Trampu ima 61 odsto glasača

44 odsto glasača gleda blagonaklono na Hilari Klinton, dok takav stav prema Donaldu trampu ima tek 37 odsto glasača

23:10 - Meksikanci se spremaju za slavlje ako Tramp izgubi

Neki Meksikanci se već pripremaju za slavlje ako republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izgubi na današnjim izborima, javlja AP.

Jedan korisnik Fejsbuka je pozvao ljude da se okupe kod čuvenog Anđela nezavisnosti u Meksiko Sitiju radi proslave eventualnog Trampovog poraza, a najmanje 5.000 ljudi je već odgovorilo da će doći.

23:02 - Na društvenim mrežama objavljene su fotografije i snimci zvanične torte Trampove kampanje, naravno u obliku Donalda Trampa, koja će biti poslužena u hotelu u kojem će Tramp čekati rezultate izbora. Takođe, objavljen je i Trampov cenovnik pića.

Opširnije o tome, kao i snimak, možete pogledati - OVDE. 22:57 - Sud u američkoj državi Nevadi je odbacio prijavu koju je nešto ranije podneo republikanski predsednički kandidat Donald Tramp. Opširnije - OVDE.

22:47 - Kad će rezultati? Samo polako...

22:23 - Norverška premijerka Erna Solberg izjavila je da bi pobeda Hilari Klinton na izborima u SAD bila inspirativna za mlade žene, javlja AP.

Opširnije - OVDE
Foto: GettyImages
22:19 - Oglasili su se i lideri pojedinih stranaka iz Srbije. Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da ne želi da predviđa pobednika, ali da sve ukazuje na to da će Hilari slaviti.

Osim toga, lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović istakao je da su izbori u SAD pokazali da su društvene mreže ostvarile prevlast nad klasičnim medijima.

22:03 - Stanovnici male pacifičke države Guam izabrali su Hilari Klinton za pobednika izbora sa 71 odsto glasova, prenosi CNN.

Iako su stanovnici Guama američki građani njihov glas se ne računa jer ta teritorija nije deo elektorskog koledža.

Međutim, kako se navodi, interesantno je to što su stanovnici Guama tačno predvideli pobednika izbora svaki put do sada.

Od 22h na B92.net pratite novi blog u kojem pratimo brojanje glasova. Šta se dešavalo tokom dana, kako su i vajtvokeri izašli na glasanje, možete pogledati - OVDE.
Foto: GettyImages
Evo kratkog pregleda najzanimljivijih detalja:
  • Ako predsednički kandidat Republikanaca Donald Tramp ne dobije Floridu možete na spavanje. Međutim, ako osvoji Floridu i Severnu Karolinu, sačekajte još sat za Ohajo, možda on postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, rekli su učesnici diskusionog foruma "Klintonova protiv Trampa - predsednički izbori u SAD".
  • U prepodnevnim časovima, po našem vremenu, predviđeno je da demokratska kandidatkinja ima 70 odsto šansi da odnese pobedu na današnjim predsedničkim izborima u SAD, smatra jedan od uglednih analitičara Nejt Silver, koji je analizirao rezultate različitih anketa, prenosi “Gardijan“.
  • Da i u SAD ume da zaškripi tokom izbornog dana potvrdila je slika iz Mičigena, gde su građani prijavili nekoliko problema sa elektronskim glasačkim kutijama zbog čega su se stvorili redovi.
  • "Čitač za kartice nije mogao da očita vozačke dozvole, čovek koji je zadužen za kutiju nije znao šta da radi. Ženu sa valjanim ispravama nisu mogli da nađu na spisku. Glasao sam kao 18, a iza mene je bilo još 150 ljudi", napisao je jedan čovek na Fejsbuku.
  • Negde glasanje ometaju tehnički problemi, a negde gole žene - dve aktivistkinje grupe Femen su u toplesu protestovale na biračkom mestu na kome će glasati Donald Tramp. One su na svojim telima ispisale poruke protiv Trampa. Opširnije o ovom događaju i snimak incidenta pogledajte ovde.
  • Kampanja je nastavljena i na dan izbora, u korist Klintonove se izjasnio slavni muzičar Stivi Vonder, koji je crnohumornom opaskom da bi Tramp u Beloj kući bio kao on za volanom postao još jedna od zvezda popularne kulture koja je otvoreno stala na stranu bivše državne sekretarke.
  • Glavni kandidati za predsednika SAD su glasali sa četiri sata razlike, Hilari je "poranila" i rekla da će "dati sve od sebe, ako bude imala sreće da pobedi", dok je Tramp samo kratko rekao: "Sve je okej".
  • Favorit Republikanaca kao da je čuo prognozu ekonomiste iz Zagreba Vuka Vukovića, čija kompanija Oraclum Intelligence Systems procenjuje da će Tramp dobiti podršku 284 elektora, naspram 254 onih koji će podršku dati Klintonovoj.
  • Novi predsednik SAD izbornu pobedu će večeras slaviti u Njujorku, ko god da pobedi, pri čemu je republikanski kandidat za eventualnu proslavu izabrao relativno skroman hotel na Šestoj aveniji, dok je njegova demokratska protivnica u te svrhe iznajmila ogroman Centar Dževits, javio je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

447 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: