Sjenica i Tutin pod vodom, vanredno i u Prokuplju

Velika količina kiše koja je pala u Srbiji u prethodna 24 časa prouzrokovala je velike probleme na zapadu i jugu Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.11.2016.

11:33

Sjenica i Tutin pod vodom, vanredno i u Prokuplju
Foto: Tanjug

U toku poslepodnevnih sati došlo je do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu u Tutinu, za sada u toj opštini stanje je stabilno, dok je nakon obilnih padavina došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje, a određeni delovi Sjenice su i dalje pod vodom. U Prokuplju je proglašena vanredna situacija.

Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, zbog čega je u delu opštine Sjenica proglašena vanredna situacija.

Opštinski krizni štab je vanrednu situaciju proglasio u mesnim zajednicama Centar i Bukreš.

Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru.

"U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni", rekao je Mujović Tanjugu i naveo da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati. "Međutim, još dva kvarta, takozvani Bukreš, ulica 12. decembra i naselje kod autobuske stanice još su pod vodom. Oko 50 do 100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu pokušavamo da izbacimo", kaže Mujović.

On ističe da je dosta velika materijalna šteta, koju njegova opština sama sigurno neće moći bez pomoći države da sanira.

"Uglavnom su to domaćinstva iz socijalne kategorije i biće potrebna značajna dinarska sredstva. Takođe, videćemo šta se može uraditi na poboljšanju i proširenju vodotokova Grabovice i Jablanice", rekao je Mujović.

U opštini Prijepolje, najkritičnije je u mestu Jalija kod Brodareva, gde su poplavljeni sportski tereni. Lim je i dalje u porastu, a udarni talas iz Crne Gore još nije stigao.
Foto: Tanjug
Zbog obilne kiše koja na teritoriji opštine Kuršumlija pada više od 15 sati došlo je do naglog porasta vodostaja tri reke i do izlivanja iz rečnog korita na pojedinim mestima.

Vodostaji Toplice, Kosanice i Banjske za nekoliko sati porasli su za više od jednog metra i približili se redovnoj granici odbrane od poplava.

Komandant štaba za vanredne situacije Radoljub Vidić kazao je agenciji Beta da su sve službe za reagovanje u vanrednim situacijama u pripravnosti, jer se očekuje veći porast vodostaja i eventualno izlivanje reka.

Reka Toplica jutros je donela stablo koje se preprečilo ispod mosta u centru grada, a koje je uklonilo Komunalno preduzeće.

Toplica se izlila i na put za Lukovsku banju, zbog čega je privremeno bio obustavljen saobraćaj.

"Angažovanjem teških mašina, reka je vraćena u rečni tok, pa je put brzo osposobljen za saobraćaj", kazao je Vidić.

U selu Tmava izlio se potok koji je ugrozio štalu jednog seoskog domaćinstva, ali su ekipe Direkcije za izgradnju izvele životinje iz ugrožene štale.
Foto: Tanjug
Obilna kiša koja pada satima izazvala je poplave na teritoriji opštine Tutin, gde je situacija ozbiljna, ali pod kontrolom, izjavio je predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević.

"Situacija je pod kontrolom, ali veoma ozbiljna, posebno u donjem delu grada, odnosno u donjem toku reke Vidrenjak. Tu je pola grada poplavljeno i imamo nekoliko udarnih tačaka, naročito u delu kod srednjih škola i autobuske stanice", rekao je Kučević i dodao da su jutros uspešno evakuisani građani i životinje s tog područja.

Sada je, kako kaže, situacija pod kontrolom, jer je vodostaj pao za oko pola metra, ali je i dalje veoma ozbiljna i zahteva dalje praćenje.

"Štab za vanredne situacije je zasedao, pravimo plan šta treba da odradimo i pratićemo crveni meteoalarm kako bi znali šta da radimo u situaciji ako se predvide veće padavine. Imamo ljudstvo i mehanizaciju, a tražili smo i podršku Štaba za vanredne situacije iz Beograda", rekao je Tučević.

Još uvek, kako kaže, ne može se prići građanima u donjem delu grada, gde se izlila reka Vidrenjak.

Dodaje da su članovi štaba dobro reagovali, kao i komunalna preduzeća, građevinske firme, sve mašine su angažovane i raspoređene.

"Svi su na terenu i čekamo plan, a sve dalje zavisi od dalje procene", rekao je Kučević.

Poslednji put ovakve poplave u Tutinu desile su se 1972. godine.

U Tutinu je evakuisano 12 osoba, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Izlile se lokalne reke i u Vranju

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov izjavio je da i pored velike količine kiše koja je pala tokom noći i jutra u Vranju i okolnim selima situacija nije alarmantna, ali da je bilo izlivanja manjih reka u Vranjskoj Banji i okolnim selima.

Andonov je za agenciju Beta izjavio da do podneva nije prijavljen nijedan slučaj da je voda ušla u podrume ili stambene objekte gradjana na području grada Vranja, ali i da se prema prognozi meteorologa očekuje da se obilna kiša koja u Vranju pada od ranih jutarnjih sati u naredna dva do tri sata dodatno pojača, zbog čega su sve gradske službe u pripravnosti.

"Za sada ništa nije alarmantno, svi zaduženi za vanredne situacije su na terenu, kao i ljudi iz javnih preduzeća. Za sada imamo obaveštenje da se u naselju Savinci u Vranjskoj Banji izlila reka iz korita, kao i da se formirala veća količina vode kod sela Zlatokop. Na izlazu iz Vranja ima problema jer se tu iz korita izlila Vranjska reka", kazao je Andonov.

On je rekao i da su se u nekoliko ulica u Vranju izlili kanalizacioni šahtovi, što je povećalo količinu vode koja se nalazi na ulicama, zato što se atmosferska kanalizacija na tim mestima uliva u gradsku kanalizaciju.

Prema informacijama Meteorološke stanice u Vranju, u proteklih šest sati, od 7.00 do 13.00, na području Vranja pala su 43,2 litra kiše po metru kvadratnom.

Izlila se i Ribarska reka

Ribarska reka izlila se u selima Veliki Šiljegovac i Kaonik u okolini Kruševca i ugrozila oko 20 domaćinstava.

"Imamo delimično izlivanje Ribarske reke na poljoprivredno zemljište u Velikom Šiljegovcu i Kaoniku, voda je stigla do dvadesetak domaćinstava, ali za sada nije ušla u objekte", rekao je Beti zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije u Kruševcu Dušan Todorović.

On je dodao da je na području Kruševca u protekla 24 sata palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom, vodostaj Rasine je u gornjem toku u nadolaženju, dok je u donjem toku stabilan, a Zapadna i Južna Morava su u delu pored Kruševca za sada stabilne, mada se u toku dana očekuje slivanje vode. Todorović je dodao da su problemi nastali i zbog zagušenja kanala pored državnih puteva u Lipovcu i Donjem Stepošu, potom u Golovodu, Makrešanu, Mudrakovcu, gde su usled prelivanja vode ugrožena pojedina domaćinstva.

Vanredna situacija proglašena je i u opštini Prokuplje zbog rasta reke Toplice i izlivanja bujičnih vodotoka, saopštio je agenciji Beta zamenik komandata Opštinskog štaba za vanredne situacije Miroljub Paunović.

On je rekao da za sada nema većih problema, ali se narednih sati očekuje dalji porast nivoa Toplice.

"Zbog toga su angažovane sve nadležne službe, javna preduzeća, ustanove, sa svim raspoloživim ljudskim resursima i mehanizacijom, kako bismo bili spremni za delovanje u slučaju eventualnog izlivanja Toplice na kritičnim mestima", kazao je Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: