"Turska neće učestvovati u ofanzivi u Raki s Kurdima"

Turski premijer Binali Jildirim kaže da Turska neće učestvovati u operaciji preuzimanja sirijskog grada Rake od džihadista ako u ofanzivi budu učestvovali Kurdi

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

22:38

Foto: Thinkstock

Jildirim je rekao da Turska želi da učestvuje u ofanzivi ali pod uslovom da Kurdi ne budu deo operacije.

"Međutim, ako u operaciji budu grupe koje mi smatramo terorističkim, poput kurdskih grupa, mi nećemo učestvovati", rekao je turski premijer.

SAD koje prevode međunarodnu vojnu koaliciju protiv džihadista u Iraku i Siriji, smatraju kurdske borce najefikasnijom za kopnene borbe u borbi protiv Islamske države i ranije je navela da će Kurdi učestvovati u ofanzivi za preuzimanje Rake.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nekoliko navrata je rekao da je Turska spremna da učestvuje u vojnoj operaciji koju predvode SAD protiv džihadista Islamske države u Raki pod uslovom da kurdski borci ne budu u to uključeni.

Turska smatra kurdske borce, kao i Islamsku državu, terorističkim organizacijama, kao i da su Kurdi u Siriji "produžena ruka" zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: